Eğitimli personelin turizm sektöründen ayrılışı artarken; sektörde çalışanlar başka iş alanlarına yöneliyor. Sektörde kronik hale gelen personel sorununun bir takım nedenleri olduğunu kaydeden sektör temsilcileri; sezonun 12 aya yayılamamasından dolayı çalışanların 4-5 ay işsiz kalmalarının, süreklileşen fazla mesailer, sezonluk çalışma sistemi ve sıklıkla yaşanan krizler nedeniyle çalışanların sektörden uzaklaştığına değindi. Çözüm içinse önerilerin başında, mesleğin koşullarını iyileştirecek bir ‘turizm yasası’ geliyor.

‘TURİZM ÇALIŞANLARI İŞSİZ KALIYOR’ 

ALANYA BELEDİYESİ’NDEN DERE YATAKLARINDA TEMİZLİK ALANYA BELEDİYESİ’NDEN DERE YATAKLARINDA TEMİZLİK

Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan turizm çalışanlarının turizm sezonunun kısa kalması nedeniyle işsiz kaldığının altını çizerek, “Turizm eğitimi alan öğrencilerin sektörde yüzde 10’unun devam etmesi acı bir gerçektir. Bunun da temel nedenleri özellikle Alanya bölgesinde Alanya ve benzeri bölgelerde turizm sezonunun oldukça kısa seyretmesidir. Çalışanların geri kalan 4-5 aylık sürede işsiz kalması nedeniyle mecburiyetten 12 ay süreli olan iş dallarına yönelmeleri gözleniyor. Bunun da çaresi öncelikle turizm sezonunun mümkün olduğunca tüm yıla yayılmasıdır” dedi.  

‘TURİZM YASASI TALEP EDİYORUZ’ 

Orkan açıklamasının devamında ‘Turizm Yasası’nın artık söylemden öteye gitmesi gerektiğine değindi. Orkan, “Bunun yanı sıra turizm sektörünün uzun yıllardır sürekli gündeme gelen bir ‘Turizm yasası’ tüm sektör temsilcileri için talep edilmekte. Benzer her sektörün kendine has düzenlemeleri, yasaları olmasına rağmen, maalesef bizim sektörde böyle bir konu ilgili devlet kurumları tarafından bakanlıklar tarafından gündeme getirilmedi. Söylemden öteye henüz geçebilmiş değil. Umarız ki turizm yasası bizlerin elini rahatlatacak şekilde neticeye ulaşır” ifadelerini kullandı.

Editör: Kerim Toksöz