Her gün gelişen teknoloji hayatın her alanına etki etmeye devam ediyor. Birçok meslek grubunu da doğrudan etkileyen teknoloji turizm sektörünü hızla ele geçirdi. Özellikle turizmi tanıtmak amacıyla kullanılan teknoloji ‘ Dijital Turizm’ kavramını da ortaya çıkardı. Konu hakkında açıklama yapan ALTAV ve ALTİD Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, ‘ Dijital Turizm’ kavramını açıklayarak özellikle misafirlerin seyahat etme şekillerini belirlediğini ifade etti. 

‘HAYATTA KALMAK İÇİN UYUM SAĞLANMALI’ 
Turizm sektörünün gelişen teknolojiye karşı koyamadığının altını çizen Mehmet Dahaoğlu,”  Teknolojinin hayatımızda bu kadar önemli bir yer teşkil etmesi ile birlikte her sektör zamanla gelişmekte ve değişmekte dolayısıyla yenilenmektedir. Bu yenilenme süreci bütün sektörlerin içinde bulunduğu çevreye ve ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştığı topluma uyum sağlayabilmek için yönetmek zorunda oldukları bir etkileşimdir. Sürdürülebilirliklerini devam ettirmek ve toplum ihtiyaçlarına cevap vermek için bu süreçleri yaşayan her sektör gibi turizm sektörünün de bu değişime kayıtsız kalması imkânsız hale gelmiştir. Bu durumda turizm sektörü içerisinde yer alan işletmelerin hızlı değişimlere uyum sağlayabilecek şekilde, dinamik bir yapıda oluşturulmasını gerektirmektedir ki bulundukları pazarda lider konumuna geçerek, hayatta kalma ihtimalleri artabilsin. "Dijital turizm" terimi, seyahat deneyimini organize etmek, yönetmek ve hatta keyfini çıkarmak için dijital araçların nasıl kullanıldığını ifade etmektedir. Bu nedenle seyahat etme şekillerini ve sektörün işleyişini değiştirmek için kullanılan tüm araçlar dijital turizm kapsamına girmektedir.

Dijital turizm;
*İnternet siteleri
*Sosyal medya ağları
*Mobil platform ve uygulamalar
*Çevrimiçi broşür ve kataloglar
*Blog ve vlog sayfaları
Kullanılarak yapılır.

Çağımızda herkesin elinde bir akıllı telefon olduğunu varsayarsak, hedef kitlemiz tüm dünya halklarını kapsayacak kadar geniş diyebiliriz” dedi. 

TURİSTLERİN DENİZ KEYFİ TURİSTLERİN DENİZ KEYFİ

‘SEKTÖRÜN HER ALANINA YAYILMALI’ 
Turizm sektörünün teknolojinin en kolay denenebileceği alan olduğunu belirten Mehmet Dahaoğlu dijitalleşmeyi sektörün her alanına yayılması gerektiğini dile getirdi. Dahaoğlu,” Turizmde dijitalleşme ve teknoloji kullanımı öncelikle telefonların başta olduğu haberleşme sistemleri ve iletişim araçları ile kendini göstermiştir. Daha sonra da bilgisayarların kullanımı ile hızlı ilerleme kaydedilmiştir. Günümüzde mobil teknolojiler, sosyal medya platformları ve sanal turlar turizmin önemli dijital ortamları olarak kullanılmaktadır. Dijitalleşmenin ve teknolojinin çağımızda ulaştığı aşamada ise yapay zeka ve robotik süreçlerin sektörde kullanımı aşamasına geçilmiştir. Örneğin, konaklama işletmeleri (otel vb.), müzeler, havalimanları, yiyecek- içecek işletmeleri ve benzeri birçok üretim alanı, uzmanlar tarafından self-servis teknolojinin ve çeşitli hizmetlerin sunulmasına destek verebilen yarı kontrollü robotların test alanı olarak kullanımına çok uygun yerler olarak ortaya çıkmıştır.  Turizm sektörü, temeli insan ve hizmete dayalı bir sektör olması sebebi ile dijitalleşmeyi benimseyen bireyleri kendisine çekebilmek için dijitalleşme süreçlerini sektörün her aşamasına yaymaya çalışmaktadır.  Aksi takdirde teknolojinin bu kadar hüküm sürdüğü bir dünyada geleneksel alışkanlıklar ayakta kalmak mümkün görünmemektedir” diye konuştu. 


TEKONOLOJİ TURİZMİ DEĞİŞTİRECEK 
Uzun vadede sanal tatilin ortaya çıkacağını söyleyen Dahaoğlu, “Turizm endüstrisindeki dijital platformlar, hem seyahat edenler hem de sektördeki işletmeler tarafından giderek daha fazla kullanılmaktadır. Dijital platformlar ve çevrimiçi seyahat acenteleri en önemli sektör oyuncularıdır. 
Hem yerel hem yabancı gezginler seyahat planlarını oluşturmak için giderek daha fazla dijital platformları kullanmaktadırlar.
Dijital platformların maddi ve manevi maliyet avantajları sebebiyle turizm hizmetlerine olan talebi artırmaları beklenmektedir. Uçak bileti ve konaklama fiyat karşılaştırma imkanı, alternatif destinasyonların araştırılması ve seçimi, seyahat planları oluşturmak için harcanan zamanı azaltması, önceki müşteri deneyimlerinden faydalanarak belirsizliği azaltması ve karar verme süreçlerini kolaylaştırması en önemli avantajlarındandır. Alanya turizmi de dijital tanıtım, dijital pazarlama, online satış vb tüm dijital olanaklar kullanılarak yönetiliyor.  Tüm tesisler hedef kitleleriyle sıkı bir dijital ilişki içerisinde kalarak yaşamlarını sürdürüyor. Artık insanlar acentelere giderek değil online seçimler yaparak tatile çıkıyor. Yakın bir gelecekte, insanların çok boyutlu aparatlar kullanarak dijital tatiller yaşaması da mümkün görülüyor. Başımıza taktığımız bir aparat sayesinde, Kleopatra plajında güneşlendiğimiz hissiyle tatil yapmak mümkün olabilir günün birinde. Bunu sağlayan platforma yüklediğimiz görüntüler sayesinde para kazanabileceğiz belki ileride” şeklinde konuştu.

Editör: Kerim Toksöz