İlişkilerde yaşanan sadakatsizliklerin sonucunda aldatılan kişilerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok yönden bu durumla mücadele etmek zorunda kaldığının altını çizerek, “Aldatılan partnerde kaygı, depresyon ve öfke görülebilir. Bazen kişi günlük yaşantısına dönemeyecek kadar etkilenebilir bu gibi durumlarda muhakkak bir uzmandan destek alması şarttır” dedi. 

‘BAZI DURUMLAR İHANET OLARAK ADLANDIRILMAYABİLİR’

Tutar, ihanetin birçok yönden evliliğe zarar verdiğini belirterek, “Sadakatsizlik evliliği birçok yönden yıpratır ve zayıflatır. Eşlerden birinde veya her ikisinde yıkıma, yalnızlığa ve ihanetin getirmiş olduğu kafa karışıklığına sebep olur. Bazı evlilikler sadakatsizlikle birlikte bozulabilir fakat bazen hayatta kalır ve daha güçlü ve samimi olarak devam edebilir. İlişkinin tanımı çiftler arasında farklılık gösterebilir. Örneğin bazı durumlar ihanet olarak adlandırılmayabilir. Fakat, partnerin başkasıyla olan duygusal ilişkisi birçok yönden evliliğe zarar verir” dedi. 

İYİ'DE GÖREV DEĞİŞİMİ İYİ'DE GÖREV DEĞİŞİMİ

‘HİÇBİR SEBEP ALDATMAYI HAKLI ÇIKARMAZ’

Aldatılan kişinin kendini suçlama eğilimi gösterebildiğine değinen Tutar, “Aldatmanın etkileri yalnızca eşleri değil varsa eğer çocukları ve diğer insanları da etkiler. Sadakatsizliğe uğrayan partner hem fiziksel hem de zihinsel olarak birçok yönden aldatma ile mücadele etmek durumunda kalabilir. Aldatılan partnerde şu gibi durumlar görülebilir: Kaygı, depresyon, öfke, travma sonrası stres bozukluğu, kendini suçlama, utanç ve stres seviyesinde artış. Aldatılan partner kendisini suçlama eğilimi gösterebilir. Kişi çoğu zaman yeterli olup olmadığını merak eder. İlişkide ne sorun yaşanırsa yaşansın aldatma tamamen karşı taraf ile alakalıdır. Hiçbir sebep aldatmayı haklı çıkarmaz. Partnerler bunu muhakkak akıllarında tutmalıdır” dedi. 

‘İYİLEŞME ZAMAN ALIR’

Aile ve arkadaş gruplarının kişiye bu süreçte iyi gelebileceğini aktaran Tutar, “Aldatılan partnerde görülen bir diğer etki iste öz güven ve öz saygıda düşüştür. İş hayatında performans kaybı yaşayabilir fakat kişinin kendi içinde istikrar duygusunu yeniden bulması, güçlü yönlerini yeniden fark edebilmesi mümkündür. İyileşme zaman alır. Aile ve arkadaş kaynakları bu süreçte kişiye iyi gelecektir fakat bazen kişi günlük yaşantısına dönemeyecek kadar etkilenebilir bu gibi durumlarda muhakkak bir uzmandan destek alması şarttır” ifadelerine yer verdi.

Editör: Kerim Toksöz