Boğmaca hastalığı tüm ülkede kendini göstermeye başladı. Kış aylarının gelmesiyle birlikte kapalı mekanların artışı ile solunum yolu enfeksiyonlarından neredeyse kaçınılmaz hale gelindi. Dünya genelinde her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan yoğun öksürüklü boğmaca hastalığına karşı uzmanlar maske ve mesafe uyarısını yineliyor. En çok bebekleri ve kronik hastaları tehdit eden ve damlacık yoluyla bulaşan bu enfeksiyona karşı uzmanlar aşı öneriyor.

ALANYA'DA 1 TEMMUZ ÖDÜLLERİ ALANYA'DA 1 TEMMUZ ÖDÜLLERİ

BOĞMACA HASTALIĞI NEDİR?

Boğmaca, her yaştaki duyarlı bireyi etkileyen, özellikle çocukluk çağında ve 5 yaşından küçük çocuklarda ağır seyreden akut, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. En tipik belirtisi boğulurcasına olan aralıksız öksürük nöbetleridir. Tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Belirtileri ise, düşük ateş, titreme, burun akıntısı, yorgunluk, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık olarak kayıtlara geçmiştir.

‘AŞI OLUNMALI’

Uzmanlar, “Bulaşıcı hastalıkların çoğunda olduğu gibi toplumsal korunma yöntemi aşıdır ve aşı takvimine uyulması gerekir. Boğmaca hastalığının tedavisinde genellikle belirtilerin engellenmesi için yapılan uygulamaların yanı sıra antibiyotikler kullanılır. Başta yenidoğanlar ve küçük bebekler olmak üzere risk altındaki hastaların doktor gözetiminde tutulması gerekebilir. Antibiyotik tedavisi, boğmaca hastalığının başlangıç safhalarında uygulanırsa hastalık sürecini değiştirebilirken geç safhalarda yalnızca bulaşıcılığı önleyebilir” sözlerine yer veriyor.

Editör: Kerim Toksöz