Yabancıya konut satışında zirveyi kaptırmayan Alanya'da yeni sorunlar gün yüzüne çıkıyor. Gayrimenkul sektörüne altın çağını yaşatan konut satışları, ilçede beklenmedik şekilde konaklama sektörüne darbe vuracak boyuta ulaştı. Yabancıya yapılan toplu konut satışları sonucunda, yabancıların satın aldıkları evleri kiraya vermesi ve otel standartlarına sunması, konaklama sektöründe işleri zorlaştırıyor. Yabancıların konutlarını gayri resmi olarak kiraya vermesi aynı zamanda vergi noktasında, devleti zarara uğratıyor. Sektör temsilcileri yaşanan durumu değerlendirerek, bu durumun önüne denetimlerle geçilebileceğinin altını çizdi.

‘SÖZ SAHİBİ TÜRK OLMALI’

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş denetimlerin artması gerektiğini belirterek, “Kendi görüşüm olarak yabancılara konut satışına karşı değilim fakat bunun bir kıssası olması gerekiyor. Örneğin bir binada 10 daire varsa 6’sı Türk’ün 4’ü yabancının olsun, yani yüzde 51’i Türk’ün yüzde 49’u yabancının olsun söz hakkı her zaman Türk’te olsun. Geçenlerde gördük bir yabancı turist 80 daire satın alıp kafasına göre kullanıma açmış. Bunların çok ciddi sakıncaları var birincisi demografik yapımızı değiştiriyor ikincisi apart otellerin işini almaya çalışıyor. Kendi ülkemizde kendi vilayetimizde kendimiz mağdur duruma düşüyoruz, bunlara devletin izin vermemesi gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka yabancıya konut satışının denetlenmesi gerekiyor” dedi. 

‘ELİMİZDE OLAN SERVETİ KAYBETMEYELİM’

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, “Eğer bir yabancı kanunen hakkıyla, kanuna uygun bir iş yapıyorsa buna kimse bir şey diyemez. Tersi durumda devlet gerekli yaptırımları uygular zaten. Biz Alanya da turizm istiyor muyuz istemiyor muyuz? Önce buna bakmamız lazım eğer istiyorsak, burada konut satışında bir sorun yok. Her gelen turist mutlaka eşi dostuyla beraber Alanya’yı ziyaret ederek döviz kazandırıyor. Bazı kesimler mülk daire satmayalım diyor o zaman bu insanlar nasıl ülke ekonomisine katkı sağlayacak? Alanya turizm kentidir, elimizde olan serveti kaybetmeyelim ve turist bizim için servettir. Daire satmak uluslararası kanun çerçevesinde yeri varsa alabilirler bizde o ülkeden satın alabiliyoruz. Artan kira fiyatlarını da turistlere bağlayanlar var bu yanlış Türkiye’nin her yerinde fiyatlar arttı. Bu, Türkiye’nin ekonomik farklı sebeplerden sorunlarıdır” dedi.

'KONAKLAMA SEKTÖRÜ ZARAR GÖRÜYOR'

ALANYA'DA REKOR CEZA ALANYA'DA REKOR CEZA

Alanya Pansiyoncular Odası Hüseyin Değirmenci, yabancıların dairelerini kiraya vermelerinin konaklama sektörüne zarar verdiğini ve bunun en önemli kanıtının otel doluluk oranları ve turist sayısı arasındaki farklılık olduğunu söyledi. Değirmenci, "Bu konu yıllardır var. Son yıllarda Rusların ve Ukraynalıların ya da diğer ülkeden gelen yabancıların aldıkları mülkler bu şekilde değerlendiriliyor. Ama yıllar önce de yine yurtdışından gelip daire alanlar aynı şekilde kendi evlerini kiralıyorlardı. 2000'li yılların başında biz bununla ilgili çok mücadele ettik, vergi dairesine ihbarlarda bulunduk. Bugün son dönemdeki gelişmelerle Rusya ve Ukrayna savaşı ile beraber daha da ilerledi. Burada kendi mülklerini gayri resmî bir şekilde otel gibi kiralıyor oradan gelir elde etmeye çalışıyorlar. Kendi içlerinde ticaret yapmaya çalışıyorlar diğer sektörler de içinde. Bu tabii ki günlük kiralık veren esnaflarımıza zarar veriyor. Bu konuda bir çalışma yapılıp kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. Yoksa bütün sektöre zarar vermeye devam edilir özellikle konaklama sektörüne. Turizm Bakanlığının ve Antalya Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre Antalya'da turist sayısına göre rekor kırıyoruz ama otellerimizde ki doluluk oranları istediğimiz seviyede değil" diye konuştu.

Editör: Kerim Toksöz