Siber güvenlik uzmanları, okul sezonunun açılması ile birlikte öğrencilerin hazırlandığı bu dönemde dolandırıcılık faaliyetlerinde artış olduğunu belirledi. Siber dolandırıcıların, öğrencileri, eğitimcileri ve yöneticileri hedef alan kimlik avı kampanyaları yürüttüğü belirtilerek uyarılarda bulunuldu. Konu hakkında konuşan bulunan Alaaddin Keykubat Siber Akademi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ünsal, “Çocukların bu alanda farkındalıklarını oluşturmaya erken yaşlarda başlanılmalı ve bu konuda ailelerin teşvik edici olmaları gerekir” dedi.

“Günümüzde teknolojinin hayatımızın her alanına girmesi getirdiği kolaylıkların artması yanında olumsuz riskleri de artırmıştır” sözlerine yer veren Ünsal, “Özelikle internetin yaygınlaşması veri ihlalleri ve bilgi güvenliği zafiyetlerinin artması kötü niyetli kişilerin çocuklarımızı malzeme etme riskine karşı ebeveynlerin çocukları bu konularda denetlemesini zorunlu hale getirmektedir. Sınırların özgürlük kavramını daraltmadan çizilebilmesi için etik kurallar doğrultusunda sanal dünyanın cazip bir görüntü ile güvenli bir şekilde çocuklarımıza sunulması önceliklerimiz arasında olmalıdır. Bu süreçte çocuklar açık kaynak kod ile tanışırken kurulacak olan yeni dünyada birey olma ve kendi yaratıcı yaklaşımlarını rekabete dayalı olarak ortaya koymalıdır” dedi.

‘DİKKATSİZLİĞİN GETİRDİĞİ SORUNLAR ELE ALINMALI’

ALANYA'YI KIZILOVA BULUŞTURDU ALANYA'YI KIZILOVA BULUŞTURDU

Ünsal, “Uygun Oyunların içerisinde virüs ve zafiyetleri e-mail,  Facebook veya İnstagram gibi sosyal medya ortamlarında yapılan dikkatsizliğin kendileri için ne kadar büyük sorunlara yol açacağını hikayeleştirilmiş versiyonlar içerisinde görmelidir. Çocukların bu alanda farkındalıklarını oluşturmaya erken yaşlarda başlanılmalı ve bu konuda ailelerin teşvik edici olmaları gerekir. Bilişimle ilgili etik bireyler oluşturulması gelecekte toplum inşasını sağlar ve doğru bir kuşakla yola devamı mümkün kılar.  Bunun için çocuk ve gençlerin yanında öncelikle ailelerin bilişimle ilgili nasıl eğitim vereceği öğretilmeli ve aile kursları desteklenmelidir. Çocuklara yönelik sanal dünyadan gelebilecek olası olumsuzlukları anlamak ancak Hacker gibi düşünerek mümkündür. Bunun için sosyal medya açıklarını, sosyal medya okur yazarlığını, siber suç ve suçluları ve mücadele tekniklerini toplum mühendisliğini veri kullanım amaç-yöntem döngülerini siber dünyaya girmeden ve girdikten sonra hayat boyu öğrenmeyi gelenek haline getirilmelidir” diye konuştu. 

‘LİSANSLI ANTİVİRÜS PROGRAMI KULLANILMALI’

Güvenliğin sürdürülebilir olması için lisanslı antivirüs programlarını öneren Ünsal, “Geleceğimiz olan çocukların ve gençlerin sanal dünyadan gelebilecek olumsuzluklara karşı güvenliğinin artırılması için; güvenirliğinden emin olunmayan, kaynağı belirsiz uygulamaların telefon, tablet veya bilgisayarlara yüklenmemesi, bu cihazlarda lisanslı antivirüs programları kullanılması gerekir. Antivirüs ve benzeri güvenlik yazılımlarının önemli düzeyde koruma sağlasalar da yüzde yüz koruma sağlayamayacağı gerçeğiyle, başkalarınca görülmemesi gereken önemli kişisel veriler,  özel fotoğraflar veya videoların telefon veya tablet benzeri internete bağlı cihazlar yerine flash disk gibi internete bağlı olmayan cihazlarda muhafaza edilmesi, önemli verileri barındıran bu tür cihazların güvenliğinden emin olunmayan başka cihazlara takılmaması siber dünyanın olumsuzluklarına karşı etkin korumaya önemli katkı sağlayacaktır. Gelin gelecekte Etik bir Siber Dünyayı el birliğiyle oluşturalım” ifadelerine yer verdi.

Editör: Kerim Toksöz