AK Parti Antalya eski Milletvekili Sadık Badak, 1,5 milyar Euro'luk otoyol yerine, yaklaşık 7'de 1 daha düşük maliyetli 'turizm yolu' düşünülmesi gerektiği önerisi ile dikkatleri çekti Antalya-Alanya Otoyol ihalesi 4’ncü defa ertelendi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Antalya-Alanya arasında yap-işlet-devret (YİD) modeliyle planlanan ücretli otoyol, 150 kilometre uzunluğunda, 140 metre genişliğinde. 1,5- 1,8 milyar Euro arasında maliyeti hesaplanan otoyol projesiyle ilgili ihalesinin ertelendi resmi gazetede yayımlandı. 15 Ağustos 2022 tarihinde ihale ilanına çıkılan Antalya-Alanya Otoyolu işi için daha önce 15 Eylül 2023 saat 10.30 olarak açıklanan ihale tarihi, 15 Aralık 2023 saat 10.30 olarak duyuruldu.
TURİZM YOLU OLSUN
Eski AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yaptığı başvuruda, 1,5 milyar Euro üzerinde maliyeti düşünülen ücretli otoyol yerine 50-60 metre genişlikte, tarım arazilerinin korunduğu transit yol projesinin daha uygun olacağı yönünde öneride bulunmuştu. İhalenin ertelenmesiyle bu önerisini yeniden gündeme getiren Badak, “Yeni maliyetlerle otoyol keşif bedelinin 1.5-1.8 milyar Euro arasında yükseldiği durumu var. Önerilerimiz, YİD finansman modeli yerine aynı güzergahtan geçmek üzere Antalya-Alanya Bölünmüş Üç Şeritli Transit karayolunun 'Turizm Yolu' statüsüne alınması. Bölgede günlük 90-120 bin arasında geçiş var. Burada kamyon TIR gibi ticari yolcu trafiği çok az. Bu durumda ihale açısından firmaları da zorluyor. Dolayısıyla modeli değiştirmek önemli, YİD modelini devlet birçok projede uyguladı ve başarılı bir sistem, fakat burada işleyecek gibi görünmüyor" dedi.
ALANYARAY ÖNERDİ
Otoyolu Mersin ve özellikle Antalya bölgesindeki turfanda tarım ve turizm için büyük tehlike olarak gösteren Badak, “Antalya - Alanya mevcut iki şeritli bölünmüş karayoluna üçüncü şerit eklenmeli. 150 kilometrelik otoyol için 140 metre genişlik ve 1,5 milyar Euro maliyet yerine, aynı uzunlukta 60 metre genişlik ve 250 milyon dolar maliyetle bölünmüş üç şeritli transit yol daha uygun olacaktır. Antalya ilçeleri arasında ücretli otoyol yol uygulaması tarımsal üretim ve turizm taşımacılığında hizmet maliyetlerini yükseltecek ve sektörün rekabet gücünü azaltacaktır. Ayrıca, Alanya ile Döşemealtı arasında 150 kilometre güzergah, fide ve sebze-meyve üretiminde en verimli tarım topraklarını barındırmaktadır. Transit üç şeritli bölünmüş yol sahil kesimi ve otellere ulaşım açısından da yararlı olmalıdır. Ayrıca, Antalya-Gazipaşa Havalimanı arasında Marmaray gibi Alanyaray da düşünülebilir, 10 metrelik bir koridor yeterli olacaktır." Diyerek daha önce öneride bulunmuştu.