Alanya İYİ Paeti İlçe Teşkilatı tarafından tüm Türkiye ile eş zamanlı olarak Alanya İlçe Millim Eğitim Müdürlüğü binası önünde 2023-2024 eğitim öğretim yılı sorunları hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada İYİ Parti heyeti, andımızın okunmasının ardından konuşmalarını gerçekleştirdi. Basın açıklamasında bulunan Kadın Kolları İlçe Başkanı Sevda Onar Güler, eğitim öğretim yılının başladığını ve Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı olarak sahada olduklarını belirtti. Geçen yılın öğrenci istatistiklerine göre resmi okullarda 8 milyon 147 bin 339 erkek ve 7 milyon 691 bin 801 kız öğrencinin eğitim aldığını ifade ederek, Geçtiğimiz yıl, 15 milyon 839 bin 140 öğrenci resmî, 1 milyon 578 bin 233 öğrenci özel ve 1 milyon 738 bin 198 öğrenci de açık öğretim kurumlarında eğitim gördü. Resmi okullarda eğitim görenlerin 8 milyon 147 bin 339'u erkek, 7 milyon 691 bin 801'i kız öğrencilerden oluştu. MEB İstatistiklerine göre Türkiye'de toplam 70 bin 383 eğitim kurumu içinde devlete ait okul sayısı 56 bin 200. Özel okulların sayısı ise 14 bin 124. Henüz resmi rakamlar netleşmedi fakat bu eğitim öğretim yılında bu rakamlar muhtemelen bir hayli daha artacak” dedi.

‘TOPLUMSAL DEĞERLER İÇSELLEŞTİRİLMİYOR’

Eğitimdeki sorunların önemli olduğunu vurgulayan Güler, eğitim politikalarının toplumsal değerleri yeterince içselleştiremediğine dikkat çekti. Ayrıca, eğitimdeki uzmanlık alanının ve öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulayarak, pedagojik formasyonu ve lisans eğitimi olmayan kişilerin eğitim vermesine göz yumulduğunu belirten Güler, “Yeni kuşakların, Anayasamızda da öngörülen; milli ve manevi değerlerinin yanı sıra Atatürkçü, laik, çağdaş ve bilimin ışığında yetiştirilmesi amaç ve hedefinden hızla uzaklaşmakta olduğumuzun, evrensel kriterlerden öte, bir garip ideolojik hedefler doğrultusunda şekillendirilmek istendiğinin farkındayız. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre eğitim bir uzmanlık alanı ve öğretmenlik de bir ihtisas mesleğidir.

Pedagojik formasyonu ve lisans eğitimi olmayan kişilerin değişik adlarla veya kaçak yapılar marifetiyle eğitim vermeye kalkıştıklarını dahi biliyor, bunlara göz yumulduğuna da şahit oluyoruz.

Cumhuriyetin temel niteliklerinden biri Eğitim-Öğretim Birliği'dir ve bu konu, devletimizin varlığının ilelebet korunmasıyla da doğru orantılıdır” diye konuştu.

‘EĞİTİM SİSTEMİNDE Kİ EROZYON DERİNLEŞİYOR’

Eğitimde fırsat eşitliği ve nitelikli eğitimin önemine değinen İYİ Parti temsilcileri, köy okullarının kapatılmasının eğitim sistemindeki erozyonu derinleştirdiğini ifade etti. Güler açıklamasında, “Bilinmelidir ki; Vakıflar, cemaat, dernek grup ve benzeri din eğitimi veya değerler eğitimi adına MEB müfredatı dışında birtakım faaliyetlerde bulunmak, ülkemizdeki eğitim ve öğretim sürecini olumsuz etkiliyor. Zira bu tür faaliyetlerde bulunan grupların hangi müfredata, hangi programa bağlı kaldıkları da meçhuldür ve bu durum oldukça tehlikelidir. Şunu özellikle belirtmek isteriz ki; çağdaş ve modern eğitim ile birlikte, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması her zaman olduğu gibi öncelikli talebimizdir. Bıkmadan usanmadan, her türlü mecrayı kullanarak her fırsatta bu talebimizi haykırıyoruz, çünkü ülkemizin temel sorunu budur. Bugün de içinde bulunduğumuz eğitim sistemi, ne yazık ki, birey yetiştirme değil, seçmen yetiştirme üzerine kuruludur. Önce köy enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan ülkemiz eğitimindeki erozyon, son 22 yıl içinde çok sayıdaki köy okullarının kapatılmasıyla da derinleştirildi” ifadelerini kullandı.

‘OKUL MASRAFLARI AİLELERİN BELİNİ BÜKÜYOR’

Çocuklara ücretsiz yemek hizmeti sunulması, öğretmen açığının giderilmesi, okulsuz köylerin ve taşımalı eğitim sisteminin sorunlarının çözülmesi çağrısında bulunan Güler şu sözleri kullandı; “Ailelerin belini büken ağır kırtasiye masraflarının yükü devletimiz tarafından sübvanse edilmeli, okul ve derslik sayısının yetersizliği ile sınıf mevcudiyetlerinin aşırı kalabalıklığından kaynaklanan sorunlar giderilmelidir. Öğretmen açığı, atanamayan öğretmenlere ders başı yaptırılmasıyla telafi edilmeli, okulsuz köyler ve taşımalı eğitim sisteminin sancıları ortadan kaldırılmalıdır.”

ALANYA'DA 1 TEMMUZ ÖDÜLLERİ ALANYA'DA 1 TEMMUZ ÖDÜLLERİ

‘KİMLİKSİZ ZİHNİYETE SAHİP BİREYLERİN YETİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR’

Son olarak Güler, Türk Eğitim Sistemi'nde Atatürk ilke ve devrimlerinin esas alınması, milli bilincin güçlendirilmesi ve yargı kararıyla yasaklanan 'Andımız'ın tekrar okutulmasını talep ederek sözlerini şu sözlerle noktaladı, “Müfredat düzenlemelerinin Cumhuriyet değerlerinden uzaklaştırılarak yapılması, yukarıda sözünü ettiğimiz gizli ajandalı bir kurgunun hayata geçirilmesi amaçlıydı ve Türk eğitim sisteminde bilinçli bir yozlaştırmayı beraberinde getirdi. Yargı kararına rağmen keyfi bir uygulama ile Andımız’ın yasaklanması dahi Milli Eğitim ideallerimize vurulan en ağır darbelerden biri olmuştur. Çocuklarımızın, “Ne mutlu Türküm diyene!” diye haykırmasından rahatsızlık duyanların gerçek niyetinin, kimliksiz bir zihniyete sahip, kula kulluk eden bağımlı bireyler yetiştirmek olduğu net biçimde anlaşılmıştır.”

Editör: Kerim Toksöz