Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Posta Medya’ya iklim değişikliğinin tarım sektörüne etkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Göktepe, bin 200 rakımlı bölgelerde kar yağışlarının artık Alanyamızın sahil gören bölgelere yağmaması ve rekor düzeyde sıcak hava koşullarının yaşanmasının, tarımsal faaliyetler üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtti. Göktepe, “İklim değişikliği gerçekten ciddi bir sorun ve tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor. Özellikle mevsimsel değişiklikler üretim tarihlerini dolayısıyla da tarımı etkiliyor. Şu anda bin 200 rakımlarda kar dahi göremiyoruz. Ayrıca hava sıcaklık olarak en sıcak yılı geçiriyoruz. En sıcak aralık ayını geçirdik ocak ayını da geçiriyoruz” dedi.
“BUDAMA VE ÇAPALAMA DÖNEMLERİ ERKENE ALINABİLİR”
Göktepe, erken çiçeklenme ve sert çekirdekli meyvelerde yaşanan problemlere dikkat çektiği açıklamasında, “Erken çiçeklenme, sert çekirdekli meyvelerde problemlere yol açabiliyor. İklim değişikliğiyle başa çıkmak için budama geciktirilebilir ve çapalama dönemlerini üzerinde meyve bitmişse erkene almak gibi önlemler alınabilir” diye konuştu.
“DAHA YÜKSEK RAKIMLARA GEÇİLEBİLİR”
İklim değişikliğiyle başa çıkabilmek için alınabilecek önlemlerden de bahseden Göktepe, budama ve çapalama dönemlerinin erkene alınması gibi yöntemlerle adaptasyon sağlanabileceğini belirtti. Göktepe ayrıca, “Kar yağışı özellikle sert çekirdekli meyveler için önemli olduğu için, üreticilere belirli bölgelerde ürünlerini daha yüksek rakımlara dikmelerini tavsiye etmek de bir çözüm olabilir. Tabi ki mevcut bahçeler için değil. Yeni bahçeler için. Bu tarz önlemler alınarak olumlu sonuçlar elde edilebilir” açıklamasında bulundu.