Alanya’da Kasım ayında bile havaların sıcak gitmesi nedeniyle birçok örtü altı üretimde rekolte fazlalığı yaşanmaya başladı. Özellikle salatalık ve domates üreticileri bu dönemde büyük sıkıntıya girerek salatalık bahçelerini söktü. Ancak aralık ayına girilmesi ile birlikte sökülen sebzelerin yerine yeniden salatalık dikimi yapılacağını belirten Başkan Göktepe üreticiler ile homojen üretim deseni oluşturulması gerektiğini ve bunun için Örtüaltı Üretim Birliği’nin kurulması gerektiğinin altını çizdi.
ÜRETİCİLERİN YÜZDE 70’İ SALATALIKLARINI SÖKTÜ
Göktepe Alanya Posta medya ekibine yaptığı özel açıklamasında, “Alanya turfanda sebzeciliğin en yoğun olarak yapıldığı ilçelerden bir tanesi. Bizler Ağustos ayının 15 inde üreticilerimize uyarılarda bulunmuştuk. Kendimiz bir homojen üretim deseni oluşturalım ve kendi planımızı kendimiz yapalım demiştim şimdi tekrardan bu uyarımı yinelemek isterim. Bizim gülcük üretim desenlerimizden salatalık hem geçen yıl hava daha erken soğumuştu üreticilerimiz para kazandı. Bu yıl hava sıcaklıklarının Kasım ayında bile 30 derecelerde seyretmesi rekoltenin çok yükselmesine neden oldu. Tonlarca salatalık geliyor. İhracatta olmayınca üreticilerimiz salatalıktan mağdur oldular ve para kazanamadılar ve yüzde 70’i salatalıklarını söktü” dedi.
‘YIĞILMA OLACAK’
“Bizim buradaki korkumuz aralık ayında salatalıklarını sökenler yeniden ekim yapmaya başladı” şeklinde konuşan Göktepe, “Bu hususta yine tek sezonda bir yığılma olacak. İhracat yine olmayacağından dolayı iç piyasada şişme başlayacak. Anamur piyasası da aralık ayında salatalık çıkaracağından dolayı bir şişme yaşanacak. Bu duruma sadece salatalık olarak bakmamak gerek. Domateste de aşağı yönlü bir hareket var. Birinci sınıf domates şuanda 12 TL, ikinci sınıf ise 10 TL civarında değerlendiriliyor. Hale çok fazla ürün geliyor. Bunun nedeni Kasım ayında rekoltenin çok fazla olması” dedi.
ÖRTÜALTI ÜRETİCİLERİNE SESLENDİ
“Üreticilere sesleniyorum. Gelin planlamamızı Ziraat Odası öncülüğünde yapalım. Sizler destek olun” şeklinde konuşan Başkan Göktepe, “ Bizim 3 bin 700 tane örtü altında üretim yapan çiftçilerimiz var. Burada örtüaltı üretici birliğini kurmamız için çalışma yapıyoruz. Bunu daha öncesinde hem mesaj hem de basın aracılığı ile iletmiştik. Çok talep olmadığından dolayı bu birliği oluşturamadık. Yeniden çağrı yapıyorum kurumumuzda bir oda vererek ve personelini biz tahsis ederek birliğin birçok masraflarını karşılayacak şekilde örtüaltı üreticiliği birliği kurmak istiyoruz. Onun için bize 3 bin 700 üreticinin içerisinde yüzde 10 olan 370 kurucu üye lazım. Lütfen duyarsız kalmayın, çünkü bugün güzlük sezonda, yarın tek sezonda belki bahar sezonunda bu sıkıntıları yaşayacağız. Birliğin en önemli ve güzel tarafı örgütlenmek ve girdi maliyetlerine daha az oranla ulaşmak. El birliği ile hareket ettiğimizde pazarda söz sahibi oluyoruz. Paketleme hasat yöntemlerini de çok ciddi anlamda katkıları oluyor. Bizde oda olarak her türlü imkanı sağlayarak elimizden geleni yapacağız. Sizlerin bizlere destek vermesi kendi ürününüze de destek vermenizi rica ediyorum” dedi.