CHP'li Erkan Demirci yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Adem Murat Yücel'in 4'ncü yılını tamamladığı bu günlerde belediyemizin 2022 yılında yapmış olduğu yatırımlara ilişkin hazırlanan ve içinde binlerce rakam ile resim bulunan yaklaşık 300 sayfalık bir rapor hazırlanmış. Gerek bu raporun hazırlanmasında, gerekse içinde anlatılan yatırımların gerçekleşmesinde emeği geçen herkese sizin nezdinizde teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Liderlik kent disiplini ve imajının korunarak yükseltilmesi açısından ketum olmayı, mevzuatı herkese eşit olarak ve tavizsiz uygulamayı gerektirir. Sizden ricamız bu eleştirilerimizi siyasi değil, planlı, kurallı ve kimlikli bir Alanya için, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kent için dikkate almanızdır.
2022 faaliyet raporuna ilişkin teşekkür ve eleştirilerimizi sıralarken faaliyet raporlarındaki rakamlara belediyenin gelir ve giderlerine, borçlarına, tahsilat/tahakkuk oranlarına değinip kimsenin kafasını rakamlarla boğmak istemiyoruz. Hep birlikte yaşadığımız bu kentte belediyemizin yaptığı doğru ve eksik işleri 2022 yılı faaliyetlerini esas alarak değerlendireceğiz.
Belediyemizin daha şeffaf olması gerektiğini düşünüyoruz. Belediye meclis gündeminin niçin toplantı öncesinde ekleriyle birlikte internetten ilan edilmediğini, ya da niçin sadece ekler yayınlanmayıp niçin meclis kararlarının yayınlandığını sorguluyoruz. Halkımızın gerek meclis öncesinde mecliste görüşülecek konuların içerikleri hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini, gerekse mecliste alınan kararların içeriğine ekleriyle birlikte ulaşabilmesi gerektiğini düşünüyoruz. En güncel örneği vermem gerekirse denetim komisyonu raporunun ve ekindeki komisyon üyemizin şerhinin bırakın internetten yayınlanmasını, grup sözcüsü olarak bizlere gönderilen klasörlere dahi niçin koyulmadığını merak ediyoruz.
İcracı kimliğiyle belediyemizin en önemli birimlerinden birisi olan Fen İşleri Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Ancak faaliyet raporundaki rakamlardan da anlaşılacağı üzere yol yapımı, sanat yapısı, asfalt yapımı gibi hususlarda 2022 yılında başarılı iken, şehre kimlik katan, şehrin kalitesini artıran kaldırım, yaya yolu gibi düzenlemelerin yetersiz kaldığını kentin merkezinde bile yayaların asfaltın üzerinde yürümek zorunda kaldığını buradan ifade etmek isteriz. Belediyemizce yapılan dere ıslah çalışmaları esnasında deprem bölgesinde yaşanan sel felaketinden ders alınmasını derelerin üstlerinin kapatılmamasını, yeterli kesit genişliği bırakılarak düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Belediyemizce kamu adına yapılan gerek belediyemizin atölye ve imalathaneleri, gerekse diğer sosyal altyapı alanlarının neredeyse tamamı imarsız, kaçak ve ruhsatsız olarak yapılıyor. Sonra da vatandaştan kaçak ve ruhsatsız yapı yapmamasını istiyoruz. Vatandaşa inandırıcı olmak istiyorsak önce belediye olarak bizim inandırıcı olmamız gerekiyor. Bu hususların bundan sonraki faaliyetlerimizde dikkate alınmasını umuyoruz. Faaliyet raporunda da ifade edilen Alanya, Oba, Tosmur sahilinde yapılan bisiklet ve yaya yolu düzenlemesinden de bu vesileyle bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz yıl başlanan bu projeyle bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı ancak bazı kısımlarda neredeyse yayaların yürüyebileceği yol kalmadı. Kumsal daraltılmadan ve devasa duvarlar oluşturulmadan projenin tamamlanmasını ve yayaların güvenli bir şekilde yürüyüş yapabileceği mekânların oluşturulmasını bekliyoruz.
Gerek 2022 yılı içindeki faaliyetleri, gerekse uzun vadeli faaliyetleri açısından yapılan park, oyun alanı, spor alanı gibi yatırımlar için belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bununla birlikte parkların içerisine yapılan ve halkın kullanımını olumsuz etkileyen kafeterya, büfe gibi faaliyetlerin yasa ve mevzuata uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca kamusal yatırımlar için ilk olarak park alanlarının feda edilmemesi gerektiğini, imar planlarında bu amaçlar için ayrılan yerlerin tercih edilmesi gerektiğini, açık ve yeşil alan olarak ayrılan alanların sağlık ocağı, hastane, morg, kapalı spor salonu gibi amaçlarla kullanılmaması ve amacı doğrultusunda kullanılması gerektiğini buradan bir kez daha seslendirmek istiyoruz. Temizlik konusu da belediyemizin en başarılı olduğu konulardan birisi. Diğer pek çok şehirle kıyaslayınca Alanya’mız gerçekten temiz bir şehir. Bu konuda yapılan başarılı hizmetlerden dolayı belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Son dönemde yaşanan inşaat furyasında çok yoğun bir çalışma dönemi geçiren belediyemizi yapı ruhsatlarının olabildiğince hızlı bir şekilde verilmesi için harcadığı mesaiden dolayı kutlamakla birlikte, ruhsatların bekleme süresi konusunda ciddi şikâyetler aldığımızı da ifade etmek isteriz. Detaylarını bilmediğimiz konularda tek taraflı duyumlarla kimseyi itham etmemiz söz konusu olamaz. Ama bu şikâyetlerin azaltılması konusunda belediyemizin daha duyarlı olması gerektiğini ve gerekiyorsa ilave mühendis istihdamıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca yaşadığımız deprem felaketinden sonra artık basit tadilat adı altında esaslı tadilatların yapılmasının engellenmesi ve eski yapılar için verilen tadilat ruhsatları öncesinde bu yapılar için depreme dayanıklılık raporu getirilmesinin zorunlu tutulmasını talep ediyoruz. Ayrıca kent merkezindeki yenilenmek üzere yıkılan binaların kent estetiği gözetilerek dışarıdan gözükmeyecek şekilde dış cephelerde ve bahçelerde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.
Aynı zamanda meslek adamı olarak mensubu oldum plan ve proje müdürlüğü açısından faaliyet raporunda geçen yıl yapılan maddi hatanın bu yıl da devam ettirildiğini görüyoruz. Muhtemelen yine dekar/hektar birim hatasından kaynaklı 2022 yılı için imar planı yapımı, imar uygulaması yapımı için konan hedeflerin gerçekleşme oranları komik yüzdelerde kalmış. Öyle olmadığını ve müdürlüğümüzün 2022 yılı içinde ciddi planlama ve 18. Madde uygulaması işleri yaptığını imar komisyonu çalışmalarından dolayı biliyoruz ancak aynı maddi hatanın iki yıl üst üste yapılmasından kaynaklı faaliyet raporlarının daha ciddiye alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kaldı ki faaliyet raporları başkanların karneleridir. İki yıldır tekrar edilen bu hata belediye başkanı olarak sizin de zarar görmenize yol açıyor. İlave olarak Alanya’da yıllardır kangren olmuş imar planı ve uygulaması işlerinin 2022’de de çözüme kavuşturulamamış olması başkan olarak sizin bu konuda başarısız olarak değerlendirilmenize sebebiyet veriyor. Şöyle ki mahkeme kararlarıyla iptal edildikten sonra en az 15 yıldır bekleyen bizlerin bildiği Damlataş bölgesi 18. Madde uygulaması, Kargıcak’taki 18. Madde uygulamaları, çok daha uzun süredir bekleyen Kestel 3 no.lu bölge olarak bilinen İsa Küçülmez Caddesi’nin kuzeyindeki 18. Madde uygulaması ve hatta Sugözü Kütürüp 18. Madde uygulaması maalesef 2022 yılında da beklemeye devam ediyor. Ayrıca Cumhuriyet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşün sürecinin çok yavaş ilerlemesi, ön ve kesin sözleşme imzalayanların toplam içindeki oranı, geçtiğimiz ay bu ay içinde askıya çıkacağını ifade etmiş olduğunuz kentsel dönüşüm imar planlarının durumu da proje olan inancı sarsıyor. Alanya için milat olacağına inandığımız ve doğru olarak atılan adımlara destek vereceğimizi ifade ettiğimiz bu projenin de bir türlü neticelendirilememesi maalesef faaliyet raporunuza eksi not olarak yansıyor.
İnşaatın bu kadar yoğun olduğu Alanya’mızda kaçak ve ruhsatsız yapılaşmaların da yoğun olarak görülmesi maalesef ülkemizin acı bir gerçeği. Bu anlamda belediyemize çok fazla iş düşüyor. Ancak imarsız ve kaçak yapılaşma, ruhsata aykırı eklentiler, dükkânların önden, yandan, arkadan genişletilmesi, açık alanların işgal edilmesi gibi kaçak yapılaşmalar her yıl artarak devam ediyor ve çalışanlarımız gereken işlemleri yapıp tutanak altına almasına rağmen maalesef sadece encümenden alınan bir kararla yetinilip, yıkım işlemleri gerçekleştirilmiyor. Bu durum seçildiğimiz günden beri sürekli ifade ettiğimiz kent disiplinin bozulması, imar disiplininin kalmaması, kent kimliğinin ve imajının her yıl bir önceki yıla nazaran gerilemesi sonucunu doğuruyor. Daha 2 ay önce yaşadığımız deprem gerçeğinden sonra artık bu durumun düzelmesini, kaçak ve ruhsata aykırı yapılaşmanın engellenmesi, yapılanların yıkılarak ortadan kaldırılmasını, kaybedilen kent ve imar disiplinin yeniden sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Benzer durum zabıta hizmetlerinde de söz konusu. Zabıtalarımızın kendilerine verilen talimatlar doğrultusunda ellerinden geleni yaptıklarını biliyorum. Ama maalesef kent disiplini konusunda Alanya kaybeden bir şehir. Gerek 2022 yılı gerekse öncesinde kent imajı ve kalitesinden çok şeyler yitirdik. Artık Alanya’da kaldırımlardaki işgallerden dolayı güvenli yürüyebilmek imkânsız. 2 metrelik kaldırıma masa atanlar mı arasınız, tavla oynayanlar mı? Bazen kaldırımlarda koltuk bile gördüğüm oluyor maalesef. Kaldırımlar sadece dükkânların işgali altında değil, bir o kadar da araç var, elektrikli skuterlar var, motosikletler var, park etmiş araçlar var. Bisiklet yollarını bisikletler değil, motosikletler kullanıyor. Kent genelinde otopark sorunu olduğu bilinmesine rağmen gerek araç kiralama firmalarının, gerekse safari turu satan firmaların tüm araçlarını neredeyse cadde üzerinde park etmelerine izin veriliyor. İnsanlar evlerini, dükkânlarının önünde bu araçlar yüzünden araç koyacak yer bulamıyor. Bazı esnaflar kafalarına göre yola koydukları dubalarla kendilerine özel otopark ayırıyor. Atatürk Caddesi üzerindeki genel otopark alanları, Dinek’teki kamusal otopark alanları dubalarla kapatılıp, valeler vasıtasıyla özel otopark gibi kullanılıyor. Önce kaldırımların üzerine gölgelikler yapıldı. Şimdi bu gölgelikler kışlık çadır haline getirildi. Önceden pazarından manavına kadar tüm dükkânlarda etiket varken bugün maalesef hiç bir dükkânda ve hatta pazarda etiket yok. Alanya seyyar satıcı cenneti oldu. Üstelik belediye eliyle. İnsan hareketliliği olan her sokakta seyyar satıcı var. Maalesef hiç bir konuda yeterli denetim yok. Olan da sadece sözlü uyarı ile geçiştiriliyor. Çok geç olmadan bu konulara el atılması gerektiğini, bu hususta zabıta müdürlüğümüze tam yetki verilmesi gerektiğini, zabıtalarımıza yaptıkları haklı cezai işlemlerden sonra sahip çıkılması gerektiğini, siyasetçilerin oyuncağı haline getirilmemeleri gerektiğini ve bir an önce Alanya’nın kent imajının düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
2022 yılında belediyemizce hazırlanan pek çok proje var. Ancak bunlardan bazıları uygulamaya geçerken maalesef bazıları geçemiyor. Örneğin 9 yıldır vaat edilen kent meydanının, yeni belediye hizmet binasının bu yılki faaliyet raporunda da bulunduğunu görüyoruz. Artık kent meydanından umudumuzu kestik ama yeni belediye binasında bu dönem sonlanmadan bir meclis toplantısı yapma hayalimizi muhafaza ettiğimizi buradan ifade etmek isteriz. Halen yürütülmekte olan ve bugüne kadar parti olarak desteklediğimiz cuma pazarı projesi ise maalesef daha başlangıçta bizler için hayal kırıklığı oldu. İlçenin en büyük sorununun otopark sorunu olduğunu istisnasız herkes kabul etmekle birlikte bu projedeki iki katlı yeraltı otoparkından birisi sudan sebeplerle iptal edildi. Şimdi de benzer sorun Oba’da ki park alanının kaldırılmasıyla kazanılan hastane alanında yaşanacak. Belediye olarak doğrudan sorumluluğumuz olmasa bile şehrin emini olarak bu bölgede yapılacak hastanenin bodrum katında otopark yapımı için gerekli çalışmaların tarafınızca yapılması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bunu dışında yapılan rekreasyon alanı tasarımları, kıyı bantlarındaki yürüyüş ve bisiklet yolu tasarımları, sahil büfesi tasarımları, muhtarlık binası tasarımları, kamu hizmet binası tasarımları için belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Sosyal, Kültürel ve sportif hizmetler konusuna gelince; sosyal hizmetler komisyonu vasıtasıyla yapılan yardımlar, komisyonun değerlendirme kriterlerinin objektifliği ve şeffaflığı, etüt merkezleri, kreş gibi faaliyetler gayet yerinde ve doğru yatırımlardı. Sportif faaliyetler açısından da Alanya genelinde gerek, ulusal, gerekse uluslararası arenada yapılan sportif etkinlikleri yeterli ve başarılı buluyoruz. Kültürel etkinlikler açısından ise ellerinde yeterli fiziki mekânlar olmamasına rağmen pek çok ilden daha kaliteli işler çıkaran çalışanlarımız kutluyor, belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bununla birlikte kültür merkezi görünümlü düğün salonu yapma konusunda çok başarılı olan belediyemizin gerçek bir kültür merkezi yapımı konusunda başarısız bulduğumuzu da ifade etmek isteriz. Pek çok etkinlikte kapasitesi oldukça sınırlı Alanya Kültür Merkezi dışında alternatifi olmayan Alanya’ya bu durum hiç yakışmıyor. Kültür Merkezi olarak planlaması daha önce onaylanan Demaş arazisinin Alanya’ya yakışır bir kültür merkezi olarak düzenlenmesi gerektiğini ve yatırım planlamasına dâhil edilmesi gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz."