Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tarafından düzenlenen “Depremle Yaşamak” konferansında konuşan Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki deprem riskini ve yönetim standartlarını değerlendirdi. Moriwaki, son 3 yılda Türkiye’de deprem aktivitesinin arttığını belirterek, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı. Moriwaki açıklamasında şunları söyledi; “Son 3 yıldır depremler arttı. Toprak biriktirdiği gücü atmaya çalışıyor. Özellikle 3 sene önce Silivri’den başladı. Sonra Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay geldi. Arada Muğla Manisa İzmir’de deprem oldu. Türkiye’de depremlerin devam edeceğini de söyleyebilirim.”

“EN KÖTÜ SENARYODA 3 METRELİK TSUNAMİ MÜMKÜN”

Tsunami riskiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Moriwaki, “Akdeniz’deki fay hattının Doğru Anadolu fay hattıyla ilişkili Elazığ, Maraş ve Hatay’dan sonra Kıbrıs’a uzanan bir fay hattı var. Buradaki fay hattı deniz içinde olduğu için tsunami tehlikesi oluyor Japonya’daki gibi şiddetli deprem olmayacak ama en kötü senaryoda 3 metrelik tsunaminin oluşması mümkün. Alanya için depremde bir sıkıntı yok ama tsunami bir sıkıntı oluşturabilir. Depremden sonra deniz kenarından en az 3 metre yükseklikteki sağlam binaların 2-3 katına çıkmak gerekebilir” dedi.

AYNI DEPREM FARKLI SAYILAR

Japonya’da ki 7.6 depreminin Kahramanmaraş’ta yaşanan depremle aynı şiddette olduğunu fakat Japonya’da 50 küsür kişinin öldüğünü Kahramanmaraş’ta ise bu sayının resmi olarak 50 bin kişi olduğunu kaydeden Moriwaki, bunun bina ile ilgili olduğunu belirtti. Moriwaki konuşmasında, “Burada deprem riski değil Türkiye’de yönetmelikte ne varsa ona göre tam yapmak doğru yapmak lazım. Japonya’da her zaman büyük depremler oluyor. 1 Ocak depremi 7.6 Kahramanmaraş’ın ikinci depremi ile aynı ama can kaybı Japonya’da 50 küsür kişi Türkiye’de ise resmi olarak 50 bin kişi bu fark binadan kaynaklıdır depremin büyüklüğünden değil” ifadelerini kullandı.

“BİNALARIN YÜZDE 50’SİNE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI”

CHP'Lİ UYAR'IN BOZKURT RAHATSIZLIĞI CHP'Lİ UYAR'IN BOZKURT RAHATSIZLIĞI

Moriwaki, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, Türkiye’de yapı denetiminin arttığını ancak yüzde 50 seviyesinde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini ifade etti. Moriwaki konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “1999 depreminden sonra ilerleme oldu ama bu da yetmeyecektir. Daha çok çalışmak lazım. Türkiye’deki yapıların yüzde 50’sinin düzeltilmesi lazım. Bu kentsel dönüşümü hemen yapmak lazım. Bu sene Mart ayında seçim olacak. Belediyeler için seçim çok önemli. Kentsel dönüşümü yaparken güçlendirme de yapılabilir. Bunun için 2 şirket Japonya’dan Türkiye’ye geldi. Uzun vadede bilgi almak için eğitim önemli. Buna anaokulundan başlanmalı. Benim şimdi Türkiye’de ilk defa çizgi romandan yaptığım deprem kitabım var.”

Editör: Kerim Toksöz