Alanya ve özellikle Akdeniz Bölgesi’nde narenciyedeki rekor üretim üreticilerin zarar etmesine, ürünlerin dalında kalmasına ve bahçe sökümüne neden olmaya devam ediyor. Üreticide fiyatların maliyetlerin altında kalmasıyla erkenci mayer limon ve mandalinanın yaklaşık üçte biri dalında hasat yapılmadan kaldı. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üretimin devamı için üreticinin en azından maliyetinin karşılanması için gerekli adımların atılması gerektiğini savundu.
‘BU SENE CİDDİ BİR REKOLTE YÜKSEKLİĞİ VAR’
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe konuyla ilgili açıklamasında, “Bu sene narenciye üretiminde özellikle mandalina ve limonda ciddi bir rekolte yüksekliği var. Arz fazlalığı ihracatında da istenilen kadar talep görmemesinden dolayı fiyatlar çok düşük. İlçemizde artık çok fazla narenciye üretimi yapılmıyor. Ama bölge olarak bakarsak özellikle Mersin tarafında üreticiler ciddi anlamda zorluk çekiyor. Üreticinin üretime devam edebilmesi için bir taban fiyatı uygulaması yapılmalı. Üreticilerimiz bahçelerini sökmeye başladı. Ürün değişikliğine gidiyorlar. Bunlar tabi çok hızlı karar alınıp yapılan hareketler. Çünkü oran arttıkça önümüzdeki yılarda arz açığı yaşanacak” dedi.
‘PLANLAMA YAPILMALI’
Arz açığı olan ürünlerin de tespit edilip buna yönelik tarımsal faaliyetler yapılması gerektiğine değinen Göktepe, “Tarım Bakanlığımızın Tarımsal üretimde planlamaları var. Bu planlamaya da bütün yetiştirilen ürünlerin envanteri çıkartılacak. Ne kadar narenciye fazlalığımız var. İhracat kapılarının açılması Avrupa da Pazar bulunması. Arz açığı olan ürünlere de planlama yapılarak üretimine geçilmesi yerine olacak. Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetlerinin altında kalmaması lazım” ifadelerine yer verdi.