TBMM'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un satın aldığı Hilton Bodrum damga vurdu. Ersoy, CHP milletvekilleri Mürsel Alban ve Çetin Osman Budak'ın sert eleştirilerine hedef oldu.

Tüm dünyada turizm sektörünün devlet desteği ile ayakta durduğunu belirten Çetin Osman Budak, Türkiye'de ise turimcilere 'gidin bankadan borç alın' denmekten başka bir şey yapılmadığını ifade etti. Budak, turizm sektörüne bir kuruş hibe desteği verilmediğini söyledi.
Mehmet Nuri Ersoy'un şirketi Ersoy Otelcilik'in Hilton Bodrum Türkbükü'nü satın almasıyla ilgili de konuşan Budak, alınan otelin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli arazi üzerinde yer aldığını hatırlattı. Budak, ''Siz devletin en önemli makamında oturuyorsunuz ve bu makamda otururken de Bodrum'da bir otel alıyorsunuz ve o otelin arazisi Turizm Bakanlığına tahsisli. Hem ev sahibi hem kiracı nasıl olunur bunu açıklar mısınız?” diye sordu.

 Türkiye'deki acente ve tur operatörlerine Avrupa'daki gibi ''kupon desteği verilmediğini kaydeden Budak, “Yani dünyada ‘kardeşim, sen paranı isteme. Ben sana devlet olarak garanti veriyorum. Önümüzdeki sene gel, istediğin tarihte tatil yap’ garantisini verildi. Ama Türkiye'de bu yapılmadı ve bu sektörde olan tur operatörleri, acenteler ve oteller bu paraları ödemek zorunda kaldılar. O yüzden pandemi öncesinde 96 milyar lira kredi borcu olan sektör, şimdi 140 milyar gibi bir kredi borcu batağına saplandı.'' diye konuştu.

 ''Oteller değerleme krizi yaşıyor''

Otellerin değerleme krizi yaşadıklarına da dikkat çeken Budak, “100 milyon dolarlık turizm tesisleri gönderilen eksperler tarafından 30 milyon dolar civarında bir değerlemeye tabii tutuluyor. Zaten kredi batağında olan otellerin batmasına sebep olup belki de mülkiyetlerin el değişmesine sebep olacak. Lütfen, Bakanlık olarak bu konuda üstünüze düşeni yerine getirin” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un satın aldığı Hilton Bodrum'a da değinen Budak, şunları söyledi:

''Hem ev sahibi hem kiracı nasıl olunur bunu açıklayın''

''Sayın Bakan siz, devletin en önemli makamında oturuyorsunuz ve bu makamda otururken de gidip Bodrum'da bir otel alıyorsunuz ve o otelin arazisi Turizm Bakanlığına tahsisli. Şimdi hem ev sahibi hem kiracı nasıl olunur bunu açıklar mısınız?

Ayrıca Belek'te, Kadriye'de halkın günübirlik tesislerden faydalandığı küçücük iki alan kalmıştı Antalya'da ve bu alanlara 3 tane otel yeri tahsisi yapıldı. Bilmek istiyoruz bu tahsisler kime yapıldı?”

''Bakanlığı bırakın, ticaret yapın''

Budak, Bakan Ersoy’un tahsis yatırımı savunması üzerine, “O zaman Bakanlığı bırakın ticaret yapın” dedi.