Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkan Menderes Türel döneminde AKP’ye yakınlığı ile bilinen sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit’in damadı Alkoçlar’a verilen Konyaaltı ihalesinin iptali ile ilgilib tartışmalar sürüyor.

İhaleyi alan Alkoçlar İcra Kurulu Başkanı Turan Toprak, yargı yoluna başvuracaklarını söylerken, eski İBB Başkanı Menderes Türel  "Konyaaltı Gerçekleri ve Yalanları" başlıklı 5 maddelik bir açıklama ile iptal işlemine karşı çıktı.
 
“Yargıya başvuracağız”
 
Konyaaltı Sahili ihalesinin projesinin iptal edilmesine yönelik tartışmalar sürerken ihaleyi alan Alkoçlar İcra Kurulu Başkanı Turan Toprak, yargı yoluna başvuracaklarını söyledi.
 
Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada o dönem ihaleye 12 firmanın başvuru yaptığını, 11 firmanın ihaleye girmediğini kanunlara uygun bir şekilde ihaleye dahil olduklarını, ihalenin denetlendiğini, askıda kaldığını ve ihalenin lendilerinde kaldığının kesinleştiğini belirterek şunları söyledi:
 
"İptal gerekçesi açıklanmıyor"
 
"Firmaya farklı iş kolları açmak adına yaptığımız bir girişimdir. İş olarak baktık, siyasi bir amaç taşımadık. 2 yıl Alkoçlar olarak yerel ortağımız olduğu için konuya girmedik. Sahaya çok karışmadık. Temmuz ayında ortağımızdan ayrıldık ve Alkoçlar olarak burada yolumuza devam ettik. Belediye yönetiminin değişiminin ardından belediye bize karşı değişik bir tutum içine girdi. Sürekli bir itham oluştu. Buna üst perdeden cevap vermedik. İşin siyasi tarafına hiç girmedik. Dün belediye, zarar ettiğine yönelik ve kamu yararı gözetilerek ihaleyi iptal ettiğini açıkladı. Ancak bize gönderilen tebligatta ihalenin iptal gerekçesine yönelik basındaki bilgiler yer almıyor. Bize gönderilen tebligatta kiracıların masaları fazla koyduğu, plajdaki alanı daha fazla kullandığı, yeşil alanların işgal edildiğine yönelik fesih hakkını kullandığını aktarıyor. Milletin hoşuna gidecek ifadeleri açıklamalarında kullanıyorlar ama tebligatta böyle bir şey yok."
Toprak, belediyenin kiracılarıyla düzenlediği toplantıya yönelik suç duyurusunda bulunduklarını da açıkladı.
 
Türel: Başkanın imzası yok
 
Bu arada Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin eski Başkanı Menderes Türel, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, ihalenin iptal edilmesini eleştirdi.
 
Türel, Konyaaltı Sahil Projesi'nin Büyükşehir Belediyesi tarafından "Encümen, mevzuat, yasa ve yönetmeliğe uymayan bu ihalenin ve sözleşmenin iptaline karar vermiştir" gerekçesi ile iptal edilmesine ilişkin açıklamasında şunları söylüyor:
 
Konyaaltı işletme sözleşmesini iptal ettiğinizi anlı şanlı açıklamanızda okuduk. Zaten bu yüzden açıklama yapmak zorunda kaldık. Yalanlarınız olmasa size hiç bulaşma niyetimiz yok ama siz bizi buna mecbur bırakıyorsunuz. 
Aklıma gelmişken sorayım. 
 
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38. Maddesi sözleşme yapma yetkisini başkana verir. Dolayısı ile sözleşme fesih yetkisi de başkandadır. 
 
Yine aynı kanunun 34. maddesinde ise ihale veya sözleşme iptaline dair encümenin bir yetkisi yoktur. Antalya'nın menfaatleri diyerek güya emin olduğunuz bir konuda acaba niye sözleşme iptal yazısını kendiniz imzalamadınız?"