Son 4 ayda turizm sektörün getirilen vergiler, aynı yolcuya hizmet veren tüm işletmelerin, o yolcudan elde ettiği gelir oranında vergi vermesini berberinde getiriyor.

Tek bir yolcu için işletmelerin ödeyeceği vergiler

Örneğin bir Türk hava yolu şirketiyle Türkiye’ye gelen bir turist için, ilk olarak hava yolu şirketi, o yolcudan elde ettiği gelirin on binde 7.5’ini Ajans Payı olarak ödeyecek. Söz konusu yolcu havalimanına indiğinde, havalimanı da o yolcudan elde ettiği gelirin (karın değil) binde 2’sini ödeyecek. Devamında yolcuyu havalimanından alıp oteline götüren transfer şirketi, bu transferden elde ettiği gelirin on binde 7.5’ini ödeyecek. Son olarak otelci de, o yolcudan elde ettiği gelirin binde 7.5’ini Ajans Payı ödeyecek.

Bununla sınırlı değil

Turizm şirketlerinin ödeyeceği vergi bununla da sınırlı değil. Meclis’e sevk edilen yeni vergi düzenlemesine göre, misafirden elde edilen tüm gelirlerin (sadece konaklama değil, tesis içindeki yeme-içme, havuz, eğence, spa, kurumsal toplantılar gibi tesis içindeki tüm hizmetlerin) yüzde 2’si ‘Konaklama Vergisi’ adı altında devlete ödenecek.

Böylelikle turizm işletmeleri, hizmet verdikleri her bir turist için en az beş sefer vergi ödemiş olacak. Misafirin ekstra tura çıkması durumunda bu sayı daha da artacak.