Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun teşrifleriyle gerçekleşen Alanya’nın Fethi’nin 800’üncü Yılı Kutlama Etkinlikleri Programı’na Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Antalya Milletvekilleri, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

“YERYÜZÜ ONUN GİBİ PADİŞAH GÖRMEDİ”

Gün boyu süren çeşitli etkinliklerle Alanya’nın fethinin kutlandığı programda konuşan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan Sultan Alaaddin Keykubat için kaynaklarda çok ilginç ifadelerin olduğunu ifade etti. Rektör Kalan yazılı tarihi kaynaklardan naklederek; “Yeryüzü onun gibi padişah görmedi. Gök de ona çadır gibi gölgelik eder. Yalan söyleyenlerin karşısında aslan kesilerek onları cezalandırırdı.  Yabancı ülkelerden gelen misafir ve elçilere iyi davranır, onlara ilgi ve sevgi gösterirdi. Cömertlikte dalgalı bir deniz, yağmur yüklü̈ bir bulut ve yanan bir lamba gibiydi. Huzurundan dönüş izni ve ayrılma işareti alan her elçi, bir servete sahip olurdu. Bir komutanı küçük bir hata yapsa, adalete, örfe aykırı davransa, ona büyük bir ceza buyururdu.” şeklinde ifadelerin olduğunu belirtti.

“ALANYA KALESİ SULTAN’A VERİLECEĞİ RÜYASINDA MÜJDELENDİ”

Rektör Kalan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sultan kuşatma devam ederken uyku esnasında bir rüya görerek bir meleğin kalenin kendisine verileceği müjdelendi. Aynı gece kalenin hâkimi Kyr Vart’da rüya gördü. Rüyasında kendisine direnmenin manasız olduğu söylendi. Kyr Vart kaleyi teslim etti. Keykubat, bundan sonra bu şehir benim adımla şereflenecek diyerek Alaiye adını verdi. Kışlık başkent olarak burayı kullandı. Çok sayıda büyükelçiyi de burada kabul etti. Dönüş yolunda da Alara Kalesi'ni Kyr Vart'ın kardeşinden alarak bu bölgeyi kontrol altına aldı."

“SULTANIN İSMİNİ TAŞIYAN ÜNİVERSİTE OLARAK VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”

Konuşmasının devamında Rektör Kalan, Türkiye’de Sultan Alaaddin Keykubat’ın adını verdiği üç yer olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi hemen yakın komşumuz Konya Beyşehir’de bulunan Kubadabad Sarayı, bir diğeri Kayseri’deki Keykubad Sarayıdır. Sonuncusu ise şehrimize verdiği ad olan Alaiye’dir. Bugün Alanya adıyla maruf şehrimizde Alanyalı Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun destekleriyle kurulan ve hatta bizzat kendisi tarafından adı konan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak fatihine ve ecdada olan sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla var gücüyle çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

“ÇOK SAYIDA ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”

Fetih kutlamalarının ardından açıklamalarda bulunan Rektör Kalan Alanya’nın 800. Fetih yıldönümünde ALKÜ olarak çok sayıda çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video teşrif hitaplarıyla onurlandırdığı “800. Fetih Yılının Eşiğinde Alanya/Alaiye ve Alaaddin Keykubat Sempozyumu”nda birçok bilim insanını bir araya getirdiklerini dile getiren Rektör Kalan, “Şehir ile fatihinin de adını almış olan Üniversitemizde fetih yılını layığıyla kutlamaya önem verdik.” dedi. Yıl içinde gerçekleştirilen çeşitli çalışmalara da değinen Rektör Kalan, ALKÜ ile Alanya Sanayi ve Ticaret Odası (ALTSO) iş birliğinde hazırlanan Alaiye’den Alanya’ya kitabının Alanya tarihine ışık tuttuğunu belirterek önemli kaynakçalardan biri olarak kitabın raflarında yerini aldığını ifade etti. Rektör Kalan devamında Alanya’nın tarihsel süreci konusunda çok kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışma ile Alanya tarihinin öğrenilmesi açısından özellikle Alanya halkı için önemli bir kaynakça olduğunu söyledi.

“ÇALIŞMALARIMIZ KİTAPLA SINIRLI DEĞİL”

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, çalışmalarının sadece “Alaiye’den Alanya’ya” kitabı ile sınırlı kalmadığını, ALKÜ ve Alanya Belediyesi iş birliği ile Kent Arşivi Projesi’nin hayata geçirildiğini ifade etti. Rektör Kalan; “Alanya kent tarihine ışık tutmak ve akademisyenler ile araştırmacıların faydalanması adına Üniversitemiz tarafından Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’nden Alanya ile ilgili belgeler temin ettik. Alanya’ya kazandırılan belgeler, yöre ile ilgili yapılacak olan araştırmalarda zengin bir arşiv niteliği taşıyor. Alaiye Sancağı ile ilgili belge ve defterlerden oluşan külliyat çeşitli fon kodları içerisine kayıtlı zengin bir içerikten oluşuyor.” diye konuştu. Ayrıca Üniversite bünyesinde hizmet veren ALKÜ kütüphanesinde Alanya Kitaplığı’nın da bulunduğunu belirten Rektör Kalan, kitaplık sayesinde Alanya tarihine ait çok sayıda kaynakça kitaba ve dokümana ulaşılabileceğini kaydetti.