Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, muzun yüzde 145,8 olan gümrük vergisinin Cumhurbaşkanının İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı ile yüzde 7’ye düşürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Kararın basına yansıtıldığı gibi olmadığını belirten Göktepe, “Kimse Resmi Gazete’deki kararın altını okumamış. Bilgi kirliliği var” dedi. Karar ile birlikte aralarında muzun da yer aldığı bazı ürünlerin ihracatında fona para aktarılacağını ifade eden Göktepe, “Her 100 kilogramda fona 83 Euro para aktarılacak. Tonda 830 Euro oluyor. Hesapladığınızda gümrük vergisi yüzde 145.8’in de üzerine bir rakama tekamül ediyor. Olumsuz bir durum yok” dedi.


NE OLMUŞTU?
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ithalat rejimi kararına ek Cumhurbaşkanı kararına göre ek gümrük vergileri yeniden düzenlenen ürün grupları; Paraguay çayı, meyan kökü hülasaları, Kakao tozu, mayalar, soslar, çikletler, boğaz pastilleri, helva ve lokumlar, çikolata ve kakao içeren gıda ürünleri, makarnalar, mısır gevreği, Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçilik ürünlerinden oluşuyor.
Ürün gruplarının ithalatında uygulanacak ek gümrük vergisi oranları, ülke ve ülke gruplarına göre yüzde 0 ila yüzde 20 arasında değişiyor. Bu kapsamda, Şili, İran, İsrail ve Arnavutluk'tan söz konusu ürünlerin ithalatının bazılarına da sıfır gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor. Gümrük vergisi sıfırlanan ürünler içinde çikolata, makarna, pastacılık ürünleri, maya, helva, kahvaltılık gevrekleri ve kakao ürünleri bulunuyor. Taze (yeşil) sarımsak, kuru sarımsak, kabuklu, kabuksuz ceviz, taze muz, kurutulmuş muz, siyah ve yeşil çay, çerezlik ayçiçeği gümrük vergileri düşürüldü. Cumhurbaşkanının İthalat Rejimi Kararına Ek Kararına göre, taze (yeşil sarımsak ve kuru sarımsakta yüzde 49,5 olan gümrük vergisi yüzde 5’e, diğer bazı sarımsaklarda yüzde 19,5’den yüzde 2’ye, kabuklu ve kabuksuz cevizde yüzde 15’den yüzde 4’e indirildi.

MUZDA GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 145,8’DEN YÜZDE 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ
Muzda yüzde 145,8, yeşil ve siyah çayda yüzde 145 olan gümrük vergisi yüzde 7’ye düşürüldü. Çerezlik ayçiçeğinde yüzde 27 olan gümrük vergisi yüzde 3’e indirildi.