MHP İlçe Başkanı Numan Terzi’nin önerisiyle, Ak Parti İlçe Ali Doğan, CHP İlçe Başkanı Ömer Güven ve İyi Parti İlçei Başkanı Osman Nuri Yılmaz dün yapılan meclis toplantısına katıldı. Meclis toplantısını takip eden ilçe başkanları, toplantının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi  ASAT Gazipaşa Şube Müdürü Erhan Özbudak’tan hukuki süreç ile ilgili bilgi aldı. Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Sugözü kaynağına sahip çıkamadıkları takdirde baraj suyuna mahkum kalacaklarını belirterek, siyasi ilçe başkanlarına birlikte hareket etme ve ASAT’e destek olmalarını istedi. Başkan Yılmaz, Gazipaşa için biraraya gelen Ak Parti, MHP, CHP ve İyi Parti ilçe başkanlarına davranışlarından dolayı teşekkür etti.

DEVİR USULSÜZ

ASAT Gazipaşa Şube Müdürü Erhan Özbudak, konu ile ilgili belediye meclis üyeleri ile siyasi ilçe başkanlarına bilgi verdi. Müdür Özbudak, yapılan devirin hukuksuz ve usulsüz olduğu belirterek, “Mahkeme süreci devam ediyor. Sugözü kaynağı ASAT’a devrerilmesi gerekirken devredilmemiş. Mahkemeyi kaybedersek Sugözü kaynağına HES yapılacak” dedi.

Sugözü’ndeki suyun kullanım hakkının ASAT’ta olduğun belirten Müdür Özbudak, “ASAT Genel Müdürlüğü olarak, bizler Gazipaşamız için olmazsa olmaz Sugözü (sıtma) su kaynağı ile ilgili mücadele etmekteyiz. Bu mücadelenin önemini kamuoyuna anlatmak ve herkesi yanımızda görmek için bu açıklamayı yapmak zorunlu hale gelmiştir. 6360 sayılı yasanın 30 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları, il sınırları olmuş olup, su ve kanalizasyon hizmetleri kurumumuza devredilmiştir. Sıtma su kaynağının bu yasa ile kurumumuza devredilmesi gereken tüm hak ve hisselerinin devir kararına rağmen usulsüz bir şekilde tek ortaklı Hüseyin Ayan A.Ş. adlı şirkete devredildiği görülmüştür. Bu devir işlemi tamamen usulsüz ve mevzuata aykırı bir şekilde yapılmıştır. İtirazımız üzerine kaynağın bulunduğu 101 ada 174 parsel ve 107 ada 24 parselin tapusu kurumumuz adına tescillenmiş olup mülkiyeti kurumumuzdadır. Fakat Sugözü, Çamlıca, Karatepe, Şahinler Köy tüzel kişilikleri tarafından kurulan HES Birliğinin ve GÜÇBİR A.Ş. nin hisselerinin hiçbir bedel ödenmeden usulsüz bir şekilde Hüseyin Ayan A.Ş’ye devredildiği ve kurumumuza devrin yapılmadığı görülmüştür. 6360 sayılı yasa ile suyun kullanım hakkı kurumumuza devredilmesi gerekmektedir. Hüseyin Ayan A.Ş’ye hurda niteliğinde ekonomik ömrünü tamamlamış ve çalışmayan tesis için kurumumuzun görüşü alınmadan, yasalara aykırı olarak EPDK tarafından ön lisans verilmiş ve verilen lisans doğrultusunda kamulaştırma işlerine başlanmıştır” dedi.

 MAHKEME DANIŞTAY’DA

ASAT Şube Müdürü Özbudak, gereken her türlü itirazın yapılarak konunun mahkemeye taşındığını belirterek, “Yürütmeyi durdurma kararı aldırılmış ve dava süreci Danıştay da devam etmektedir. Sugözü su kaynağından saniyede 350 litre su tahsisimiz olmasına rağmen bizlere diyorlar ki, ‘Gökçeler Barajı’ndan su alın.’ Gökçeler Barajı birikmiş göl suyu binlerce colıform bakteri içeriyor, içme suyuna uygun nitelik taşımıyor. Arıtılması gerekiyor, yatırım yapılması gerekiyor. Terfi hatları gerekiyor, ciddi bir kamu zararı oluşuyor. Sugözü suyumuz doğal kaynak suyu olup tertemiz ve hiçbir işlem görmeden içilebilecek niteliktedir. Yapılan analizlerde piyasadaki ünlü içme suyu markaları ile aynı kalitede olduğu kanıtlanmıştır. Kaldı ki cazibe ile hiçbir enerji kullanmadan ilçemize getirmekteyiz. Bu suyumuz üzerine ortalama 230 kilometre hat yapılmış, ana dağıtım depoları, kaptajlar gibi tesisler yapılarak milyonlarca liralık yatırım yapılmıştır. Ayrıca sulama birliği ile protokol yapılarak sondaj kuyuları açılmış ve yaz ayları için sulama suyu temin edilerek beslediği bölgenin sulama ihtiyacı giderilmiştir. Yani bu kaynaktaki suyun tamamı bizimdir. Şu anda bu suyla tüm merkez mahallelere ilave olarak,  Beyobası, Korubaşı, Çobanlar, Kahyalar, Sarıağaç, Aydıncık, Çalıpınar dahil olmak üzere 17 mahalleye su verilmektedir. Suyun tahsisi ile ilgili konu çözüldüğü taktirde öncelikle bu mahallelerin 2050 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacak ve ek yatırımlarla kaynak suyumuzu diğer mahallelerin bir kısmında da kullanabileceğiz. Aksi taktirde önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yeni kaynak arayışına girmek zorunda kalacağız. Sıtma su kaynağı üzerine yapılan yatırımların hala İller Bankasına ödemeleri devam etmektedir. Hal böyleyken Gazipaşa’nın birikmiş baraj gölü suyu içmesi söz konusu değildir” dedi.

 ÖNCELİK İÇME SUYU

Müdür Özbudak, Sugözü suyunda kullanımın ilk olarak içme suyunda olduğunu belirterek, “Bizler usulsüz işlemlerle işini yürüten bir şirketin esiri değiliz. Bir taraftan enerji üretileceği söylenirken, diğer taraftan bize arıtma tesisi kur, motorlarla ilçenin suyunu terfi et enerji harca denmektedir. Bu nasıl bir çelişkidir. Devlet Su İşleri’nin 10 Aralık 2019 tarihli ve 30974 sayılı yönetmeliğinde suyun kullanımında öncelik sırası belirtilmiştir. 1. İçme ve kullanma suyu, 2. Çevresel su ihtiyacı,  3. Tarımsal sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği, 4. Enerji. Enerji 4. sırada gelmektedir. İlk öncelik içme suyudur. Sugözü kaynak suyu Gazipaşa’nındır. Biz Bize düşen mücadeleyi yasal olarak gerekli şekilde yapıyoruz. Genel Müdürümüz bu davaya bizzat kendi avukat olarak katılmakta ve önemine binaen şahsen takip etmektedir. Mesele Gazipaşa’mızın meselesidir. Siyaset üstü bir konudur. İktidarı ile muhalefeti ile herkesi bu mücadelenin içinde ve yanımızda görmek istiyoruz. Bir vatandaşın siyasi ve ticari olarak yaptığı baskıyı hep birlikte bertaraf edelim. Yarın çok geç olabilir, sorun günün sorunu değil geleceğimizin sorunudur. Geç olmadan ilçemize ait bu hakkı almamız gerekiyor. Lisansın iptali ve kaynağın içme suyu amaçlı tahsisi için yapmakta olduğumuz hukuk mücadelesine ilgili her platformda kamuoyu oluşturmak amacıyla desteklerinizi bekliyoruz. Belediyemizin, siyasi partilerin, odaların, sivil toplum örgütlerinin vatandaşlarımızın yani Gazipaşa’ya sevdası olan herkesin en yüksek sesle her yerde her platformda mücadeleye katılacağından kuşkumuz yoktur. Gazipaşa bizimdir, Sugözu su kaynağı Gazipaşa’nındır. Teşekkür ederim” diye konuştu.

 SUGÖZÜ SUYU GAZİPAŞA’NINDIR

Ak Parti İlçe Başkanı Ali Doğan, Sugözü içme suyunun Gazipaşa halkının olduğunu söyledi. Bunun için gerekli mücadeleyi vereceklerini belirten İlçe Başkanı Doğan, “Öncelikli olarak ASAT Müdürü Erhan Bey de çok güzel bir anlatım yaptı. Bu HES’le ilgili projeyi 25-30 sene öncesinden biliyorum. O süreçte de ilgili şahsın tutumunu biliyorum. O zaman da biz bunları köylülerimize hepimizin aleyhine süreçler gelişe bileceğini anlatmıştık. Ak Parti olarak bizim duruşumuz bellidir. Su halkımızındır, halkımızın kalacaktır ve halkımızın musluğundan da akmaya devam edecektir. Ak Parti’nin görüşü budur. Konuyla ilgili her merci de her türlü iş birliğine hazırdır. Konun takipçisi olacağımıza buradan söz veriyorum” dedi.

 GAZİPAŞA İÇİN MÜCADELEYE HAZIRIZ

MHP İlçe Başkanı Numan Terzi, bu konunun siyaset üstü bir konu olduğunu ve Gazipaşa’nın çıkarları için mücadeleye hazır olduklarını söyledi. Başkan Terzi, “Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak hep söyledik bir kez daha söyleyelim. Gazipaşa’nın insanının faydasına, hayrına, yararına olacak olan her türlü olayda siyasi görüşe bakmaksızın destek veririz dedik. Bu konuda sayın ASAT Müdürümüz bizi bilgilendirdiler. İçme suyumuz kaynaktan geliyor. Bizi göletlere mahkum etmesinler. Bu kaynak Gazipaşa’dan çıkıyor. İlk önce Gazipaşa halkı bundan faydalanmalıdır. Gazipaşa halkı herşeyin en güzeline layiktir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizlere düşen her türlü görev neyse biz üzerimize alırız. İnşallah halkımıza hayırlı bir karar çıkar” dedi.

 SUYUMUZU KİMSEYE VERMEYECEĞİZ

CHP İlçe Başkanı Ömer Güven ise, Sugözü suyunu Gazipaşa halkından başka kimseye vermeyeceklerini söyledi. Başkan Güven, bu konuda birlikteliğe ön ayak olan MHP İlçe Başkanı Terzi’ye de teşekkür ederek, “Su hepimizin gelecek bizim ve çocukların olacak. Bu toplantıya katılan tüm başkanlara teşekkür ediyoruz. Bu fikir asıl Numan başkandan çıktı. Destek amaçlı ne yapabiliriz diye toplandık. ASAT’ın yanındayız. Ne yapılması gerekiyorsa da katılmaya hazırız. Yani su bizimdir ve kimseye vermeyeceğiz” dedi.

BAŞKA SU KAYNAĞIMIZ YOK
İyi Parti İlçe Başkanı Osman Nuri Yılmaz ise Gazipaş’nın Sugözü kaynağından başka bir kaynağı olmadığını belirterek, “Tabii ki bu toplumsal bir konu. Gazipaşa’nın içme suyu konusunda can damarıdır. Başka da kaynağımız yok. Burada hiçbir siyasi kurumun durumu siyasileştirmeden Gazipaşa adına  birlikte hareket edeceğiz. Meseleyi çözüm noktasına getirmede birlikte hareket etme konusunda gayretli olmasını temenni ediyorum. İyi Parti olarak üzerimize düşün neyse ve elimizi taşın altına koyacağımıza  Gazipaşa’mız emin olsun” dedi.