“Sosyal Medyada ‘Like’ ve Duygusal Şemalarımız” konulu söyleşisiyle öğretmen ve öğrencilere seslenen Uzm. Psk. Şahin Çiftçi, kaygılar ve sosyal medyanın davranışlarımıza yansımasını anlattı.

ÇİFTÇİ: “SOSYAL MEDYA BAŞKALARINA BENZEMEYE ÇALIŞAN BİREYLERİ DEPRESİF DURUMLARA SOKUYOR”

Kaygılardan kurtulmak için başkalarının düşüncelerine kafa yormaya gerek olmadığını söyleyen Uzm. Psk. Şahin Çiftçi, “Birbirimizi takdir etme konusunda cimri, eleştiri konusunda ise bonkörüz. Ailemizden, çevremizden daha çocukluk yaşlarımızda bize yüklenen davranış kodlarımızla hareket ediyoruz. Bu da bize kaygıyı getiriyor. Sonra pek çoğumuz sosyal medya ile davranışlarımızı şekillendiriyoruz. Oysa sosyal medya gördüğünüz birilerine benzemeye çalışmak doğru bir davranış değildir. Sosyal medya böyle bireyleri depresif duruma sokuyor” dedi.

“SOSYAL MEDYA VE POPÜLER KÜLTÜRÜN TUZAĞINA DÜŞMEYİN”

“Sosyal medyada gördüğünüz insanlara benzemeye çalışarak sosyal medya ve popüler kültürün tuzağına düşmeyin” diyen Çiftçi, gençlere sosyal medyayı doğru kullanma konusunda tavsiyelerde bulundu. Şahin Çiftçi; “Aslında oradaki duygular, görüntüler, kültür gerçek değil. Diğerlerinin düşüncelerini önemseyeceğiniz bir sınır var ama artık sosyal medya bu sınırı aşarak sizi olumsuz sonuçlara götürüyor. Birilerine benzemeye çalışmak yerine kendiniz olun. Diğerleri yüzünden, onlar düşüncelerini kafaya takarak hayallerinizde vazgeçmeyin, hayallerinize sarılın başarılı olacağınıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

AYAYDIN: “BAŞARMAK İÇİN ACI ÇEKMEK, EMEK VERMEK GEREKİR”

“Gençlerle Kendi Keşifleri Üzerine Yolculuk” konulu söyleşiyle öğleden sonra, geçlerle birlikte olan Yüksek Mimar-Yazar Zuhal Uğurtay Ayaydın, başarmak için acı çekmek, emek vermek gerektiğini vurguladı. Emek vermenin dünyanın en kutsal hareketi olduğunu ifade eden Ayaydın, “Başarı isteyene, emek verene gelir. Zamanı, vakti gelince de kapıdan içeri girer. Yeter ki siz gereğini yapın. Başarı emek ister. Denemekten korkmayın, başarısız olmaktan da korkmayın. Yaşadığınız ana sahip çıkıp kıymetini bilin” dedi. Yüksek Mimar-Yazar Zuhal Uğurtay Ayaydın, gençlere başarıya giden yolları anlattı. Yunus Emre, Einstein, Newton ve Aristoteles’ten örnekler vererek, neyi tutkuyla, neyi istekle yaparlarsa başarılı olabileceklerini öğretti.