Millî iradeyi ve demokrasiyi hedef alan hain darbe girişiminin milletimizin kahramanca mücadelesi sonucunda engellenerek tüm dünyaya demokrasi dersi verilmesinin beşinci yıl dönümünde ALKÜ, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nü düzenlediği çeşitli programlarla anıyor. 14 ve 15 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek anma etkinlikleri ilk olarak günün anlam ve önemine binaen “15 Temmuz: Cumhurun Şahlanışı” konferansı ile başladı. ALKÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal’ın konuşmacı olarak katıldığı “15 Temmuz: Cumhurun Şahlanışı” konulu konferans katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya HEP Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım Saldıraner, ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Can Tansel Tuğcu ile Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, Antalya İl Emniyet Müdür Yardımcısı Muhittin Ergen, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Engin Burak Mildivanlı, siyasi parti temsilcileri ile akademik ve idari personel katıldı. Yönlendiriciliğini ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir’in yaptığı konferansın öncesinde davetliler fuaye alanında 15 Temmuz gecesi ve sonrasında çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Daha sonra konuklar ile 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen konferansa geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşmalardan önce Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan video izlendi.

Videonun ardından konferansın açılış konuşmasını yapan yönlendirici ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, “Bizler Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak her bir öğrencimizi Türk Bayrağı olarak görüyoruz. Onların Türk Bayrağını yere düşürmeyeceğini hatta daha da şanlı bir şekilde dalgalandıracağını bilerek, bu şiarla hareket eden Üniversite yönetimi olarak Türkiye’nin geçilmeyeceğini biliyoruz. “Türkiye Geçilmez” derken; Türkiye bilimde de geçilmez, sanatta da geçilmez, sporda da geçilmez diyoruz ve kalkınmanın topyekûn olduğu bilincini sahiplendiğimizi belirtiyoruz.” dedi.

“TÜRK TARİHİ DÜNYA TARİHİNİN EN ÖNEMLİ BÖLÜMÜDÜR”

Ardından konferansın konuğu Prof. Dr. İlyas Topsakal, Türk Tarihinin devletler tarihi olduğunu belirterek dünya tarihinin en önemli bölümü olduğu vurgusuyla sözleriyle konuşmasına başladı. Konuşmasının başında Türk Tarihi ve Türk Devlet geleneğine kısaca değinerek bilgiler veren Prof. Dr. İlyas Topsakal, “Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmek için tam 300 yıllık bir fikir alt yapısı vardı milletimizde. Ama son yüzyılı özellikle 1800’lü yılların başından 1923’e kadar çok hızlı tarihsel gelişmelerle bir idari düşünce oluşmuş ve nihayet milletimiz birçok badire atlatarak ve savaşlar vererek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ VAKIF DEVLETTİR”

Konuşmasının devamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni “Vakıf devlet” olarak tabir eden Prof. Dr. Topsakal, “Vakıfın ne demek olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Allah için ayrılan para demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de son parçamız olarak Allah için ayrılan vatan parçasıdır. Neden bunu söylüyorum; 20 milyon kilometreye yakın bir vatan coğrafyasından bizi ayırdılar. Biz de bu topraklar içinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kabul edenler olarak savaşarak, kan dökerek, gazi olan kadınıyla çocuğuyla kalanlar olarak bu devleti kurduk. O yüzdendir ki vakıf devlet olarak tabir edişim” diye konuştu.

“FETÖ MİLLİYETSİZLEŞTİRME PROJESİDİR”

FETÖ’nün milliyetsizleştirme projesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Topsakal; “Yani devlet olma aklını gençlerimizden ve toplumumuzdan alma projesiydi. Bunu her alanda yaptılar. Özellikle askerimizde yaptılar. Türk Devleti’nin en önemli varlığı, gelmiş geçmiş ve bundan sonrası için askerdir. Çünkü biz asker milletiz. Bizim en önemli özelliğimiz askerliği ister ve şehit olmayı arzu eder ve bunu seve seve yapar. Annelerimiz, büyüklerimiz askere gönderirken evlatlarını kurban niyetiyle kına yakarak gönderirler. Türkler ’den başka hangi millet yapar bunu?.. O teşkilatımıza sızdılar ve onları milliyetsizleştirdiler. Ve bu ilk defa oldu. O yüzden 15 Temmuz’u anlamak çok önemlidir” dedi.

“FETÖ İSTİHBARİ BİR HAREKETTİR”

FETÖ’nün planlanmış bir istihbarî bir hareket olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlyas Topsakal, “Bu hareket bitecek diye gözlemeyin. Her an çok uyanık ve çok dikkatli olmak zorundayız. Dolayısıyla 15 Temmuz ihanet hareketi tesadüfen olmuş bir hareket değil, 30 yıllık planlanmış, insanları yetiştirmiş, özellikle her kurum için ayrı ayrı çalışılmış ve Türk Devleti’ni kimliksizleştirmek için yapılmış bir hareket ve ihanettir.” dedi. 

Konuşmanın ardından Prof. Dr. İlyas Topsakal’a teşekkür eden ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir programın sonunda ALKÜ Senatosu tarafından kamuoyuna sunulan 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Bildirisi’ni okudu. Bildiri salonda bulunanlarca ayakta coşkuyla alkışlandı. Programın sonunda günün anısına İl Protokolü tarafından Prof. Dr. İlyas Topsakal’a hediye takdimleri yapıldı. Son olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, İlyas Topsakal’a günün anlamına uygun olarak Türk Bayrağı hediye etti.