Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak programı kapsamında bu yıl Türkiye’de 486 plaj, 22 marina ve 15 yatta Mavi Bayrak dalgalanacak. Türkiye bu yıl da Mavi Bayraklı plaj sayısını arttırmaya devam ederek Mavi Bayrak programına dâhil 49 ülke içerisinde yeniden dünya 3’üncüsü oldu. Ülkemiz özelinde ise Antalya 206 plaj, 5 marina ve 8 yat ile 1’inci sırada yer aldı.

MAVİ BAYRAK ÖNEMLİ BİR PRESTİJ ANLAMI TAŞIYOR

Alanya kent ölçeğinde 2020 yılı Mavi Bayrak ödülüne layık görülen 67 tesis plajı, 6 halk plajı ve 1 marina işletmesinin sezon denetimleri başladı. Başvuru yapan tesisi ve halk plajlarının Mavi Bayrak sezon denetimleri, TÜRÇEV Antalya Koordinatörlüğü ve Mavi Bayrak Yerel Sorumlusu Alanya Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Denetimler esnasında tesislerin ve halk plajlarının Mavi Bayrak kılavuz kriterlerine uygunluğu yerinde doğrulanarak, sezon boyunca Mavi Bayraklı plaj olarak faaliyet gösterecek tesislerin plajlarına en iyi plaj uygulamaları konusunda da bilgiler veriliyor.

MAVİ BAYRAKLI 6 HALK PLAJININ DA DENETİMLERİ YAPILIYOR

Denetimler sırasında Alanya Belediyesi ve ALTİD işbirliği ile faaliyetlerinin devamlılığı sağlanan Damlataş Halk Plajı, Kleopatra Doğu Halk Plajı, Kleopatra Batı Halk Plajı, Keykubat Batı Halk Plajı, Keykubat Doğu Halk Plajı ve Gençlik Merkezi Önü Halk Plajı olmak üzere 6 adet Mavi Bayraklı halk plajının da denetimleri gerçekleştirildi.

 “ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa Mavi Bayrak programı ile ilgili olarak, “Bu yıl yerel sorumlusu olduğumuz 67 tesis plajı, 6 adet halk plajı ve 1 marina ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2020 yılı itibari ile 32 adet Mavi Bayrak kriteri ile ilgili denetimler bu yıl için başvurusunu yapan tesis ve halk plajları ile marinada devam etmekte” dedi. Kriterlere uyumun büyük ölçüde sağladığını ifade eden Çapa, “Sezon boyunca Mavi Bayraklı plaj temsilcilerimizle her yıl olduğu gibi çevre eğitim etkinlikleri gerçekleştirilecek olup, Alanya Belediyesi olarak yaz sezonu boyunca plajların ve çevre sağlığının korunması adına çalışmalarımıza sürdürebilirlik ilkesi kapsamında devam edeceğiz” diye konuştu.

KORONAYLA MAVİ BAYRAK PLAJLARIN ÖNEMİ ARTTI

Mavi bayrağa sahip plajların her zaman tatilcilerin öncelikli tercihlerinden olduğunu ifade eden Çapa, “COVID-19 (Yeni Tip Koronavirüs) ile birlikte Mavi Bayraklı plajların popülaritesinin arttığı görüldü. Çevre, sağlık ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu bu dönemde Mavi Bayraklı plajların öneminin arttığını görüyoruz” dedi. Çapa, “Bu dönemde Mavi Bayraklı plajlarda deniz suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımların temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamakta” diye konuştu.