Resmi Gazetede geçtiğimiz ay yayımlanan karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Döviz bürolarının ise bu alınan kararlara tepkisi gün geçtikçe artmaya devam etti. Dayanç, 4 Kasım Perşembe günü Alanya’da ki tüm döviz bürolarının kepenk kapattığını belirterek her zaman sektör olarak devletin arkasında olacağını bu durum karşısında ise yasal haklarını savunacakları yönünde açıklamalarda bulundu.

“KARAR BİZLERİ MAĞDUR ETTİ”

Alanya Dövizciler Birliği Başkanı Ahmet Dayanç alınan kararlar karşısında haklarını savunacaklarını her zaman sektörün arkasında duracaklarını belirterek şu sözlere yer verdi, “Alınan yönetmelik ve tebliğ
Kararları bizleri ve tüm çalışanlarımızı mağdur etti. Biz döviz büroları olarak serbest piyasanın en önemli unsurlarından biriyiz. Döviz büroları ülkemizde döviz kurlarının yükselmesinin sorumlusu değil, aksine turizm ve ticaret ile ülkemize gelen yapancı paraları ülke finans sistemine en hızlı kazandıran işletmelerdir” diye konuştu.

“HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI”

Döviz bürolarını hisse devir haklarının elinden alındığını belirten Dayanç, “ Şirket sahipleri hisselerini, öz çocuklarına, kardeşlerine, annesine, babasına ve ortaklarına devredemez hale getirildi.
Sermaye şartı işletmelerin ihtiyaç durumu dikkate alınmaksızın 5 katına çıkarıldı. Buna
göre 10 Milyon TL sermayeyi fiziki olarak kasasında bulundurmayan işletme faaliyetten men
edilecektir. Getirilen yönetmelik ile ülkemiz 4 faaliyet bölgesine bölündü. Şirket adresi naklinde 3
milyon TL harç ödeme şartı getirilerek adres değişikliği imkansız hal aldı. Bu kararlar alınırken sektörden hiçbir arkadaşımızın, hukukçuların ve mali müşavirlerin görüşü alınmadı. Ayrıca bu yönetmeliğin Maliye Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bilgisi olmadan çıkartıldığını düşünüyoruz” dedi.

“HUKUKİ HAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı’na seslenen Dayanç; “Senelerce emek verip sektörde var olan şirketlerin bu tebliğ ile değerlerinin yok edilmesi hiçbir yasa ve vicdana uymamaktadır. Türkiye’de eşi benzeri olmayan idari ceza ve yaptırımlarla karşı karşıyayız. En ufak bir hatada bile uyarı yapılmadan yetki belgemiz iptal edilmektedir. Bu tebliğ yürürlükte kaldıkça, kaçak döviz bürolarının işlerini artıracaktır. Bu durum çok büyük vergi kaybına sebep olacaktır. Bu durum hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir vaziyettir. 
Döviz büroları olarak her zaman devletimizin yanındayız. Sektörün ve ülkemizin menfaatine
olacak her türlü düzenlemenin destekçisiyiz ve sonuna kadar uygulayacağımızı, bu yönetmeliğe karşı hukuki haklarımızı savunacağız” ifadelerine yer verdi.