Alanya Kaymakamlığınca hazırlanan, Alanya Belediyesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, Sosyal Hizmet Merkezi ve İŞKUR iş birliğinde yürütülen Aile Dostu ve Güvenli Parklar Projesi, Damlataş Gökkuşağı Oyun Parkı’nda düzenlenen törenle tanıtıldı. Aile Dostu ve Güvenli Parklar projesinin tanıtımına Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Aslan, ALKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Şaktanlı, Alanya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Çelik, İŞKUR Müdürü Selami Harman ve vatandaşlar katıldı.

GERİ DÖNÜŞÜM TEMELLİ EĞİTİM VE EĞLENCE BİR ARADA

Proje, geleneksel bir oyun parkında yer alan ekipmanlardan farklı olarak sıfır atık temelli bir anlayışla oluşturuldu. Parkta, esnek ve hareketli parçalar olarak adlandırılan koli kutuları, su boruları, tahta parçaları, lastikler, örtüler, ipler, kasalar ve büyük boru parçalarının oyun materyalleri olarak kullanılması, çocukların geri dönüşüme yönelik farkındalık geliştirilmeleri amaçlanıyor.

“ÇOCUKLAR OYUNU İÇSELLEŞTİRMELİ”

Proje hakkında bilgiler veren ALKÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Sorumlusu Doç. Dr. Özge Metin Aslan, ailelerin oyun algısına yönelik de bakış açılarını değiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Doç. Dr. Aslan, “Çocukların çevrelerinde olan her şeyle oyun oynayabileceğini; çocukların hayal gücüyle herhangi bir materyalin kolayca oyuna dönüşebileceğinin farkındayız” dedi. Aslan, Oyunun çocuklar tarafından içten gelen bir motivasyonla özgürce seçildiği, başlatıldığı ve yönlendirildiği zaman gerçek bir oyun olduğundan bahsetti.

“ÇOCUKLARA FARKLI OYUN ALANLARI VE KONSEPTLERİ SUNULMALI”

Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer ise, çocukların standartlaşan oyun parkı konseptinden uzak, daha yaratıcı alanlara yönlendirilmesinin çocukların gelişiminde büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Ürkmezer, “Çocukların hayata bakışını etkileyen bu tür bir projeye Alanya Kaymakamlığı olarak ortak olmaktan büyük mutluluk duyduk. Bugün bu projenin ilkini gerçekleştirdik, Başkanımız Sayın Adem Murat Yücel’in de destekleriyle bu parkların ve çalışmaların sayısı artacaktır” dedi.

“ÇOCUKLARI DİJİTAL BAĞIMLILIKTAN UZAKLAŞTIRIP DOĞAYLA YAKINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Başkan Yücel ise yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Pandemi dolayısıyla eve kapanan, dijital bağımlılığa mahkûm kalan çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel sağlıklarına katkı yapacak bu önemli projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Alanya Belediyesi olarak daha yeşil bir Alanya için gece gündüz çalışıyoruz. Göreve geldiğimizden bu güne kadar park ve sosyal donatı alanlarının sayısını 3 kat arttırdık. Yaptığımız park, spor ve rekreasyon alanlarında çocuklarımızın güvenle açık havada vakit geçirmelerini, daha çok hareket etmelerini, özgürce koşarak, eğlenerek, oyunlar oynayarak mutlu olmalarını istiyoruz. Çünkü çocuklar oyunla büyür, oyunla gelişir ve mutlu olur. Onların mutluluğu da bizim mutluluğumuz demek.

“YÖRESEL ÇOCUK OYUNLARI PARKIMIZ İÇİN DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Bu projeyi çok önemsiyoruz. Alanya Belediyesi olarak çocuklarımıza 80’li-90’lı yıllarda sokaklarda mahallemizde oynadığımız oyunları öğretebileceğimiz Yöresel Çocuk Oyunları Parkı projemizi hazırladık. En kısa sürede hayata geçireceğiz. Böyle anlamlı bir projenin hayata geçmesine katkı sunan Sayın Kaymakamımıza, Sayın Rektörümüze, Sosyal Hizmetler Müdürümüze, belediyemiz Park Bahçeler Müdürlüğü ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekibimize teşekkür ediyorum.”

ÇOCUKLAR FARKLI MATERYALLERLE OYUN OYNAMA DENEYİMİ EDİNDİ

Konuşmaların ardından tanıtım törenine geçildi. Çocuklar, onların oyunlarını kolaylaştıran oyun koçlarıyla birlikte oyun oynarlarken, aileler de her türlü materyalle oyun oynanabileceğini ve çocukların kurduğu oyunları görme fırsatı buldular.